Kulturno društvo Mlin Radomlje melje 20 let

Radomlje so znane po številnih mlinih, ki so včasih mleli žito in če se je mlinsko kolo ustavilo, je to pomenilo, da se žito ni mlelo. Kulturno društvo Mlin Radomlje pa neprestano melje že 20 let in to zelo uspešno. V vseh teh dvajsetih letih se kulturni zasenjaki društva niso ustavili, kar pričajo številni kulturni dogodki, ki so jih izvedli v vseh teh letih.

V hramu kulture v Radomljah – Kulturnem domu so v soboto, 7. novembra 2015, s slovesnostjo in izdajo zbornika obeležili 20-letnico delovanja Kulturnega društva Mlin Radomlje. Na slovesnosti so na zelo zanimiv način predstavili njihovo dosedanje delo. Po slišanem in videnem lahko samo zapišemo, da gre za zelo bogato kulturno ustvarjanje v vseh teh dvajsetih letih, brez prestanka. S svojim zagnanim delom so članice in člani Kulturnega društva Mlin Radomlje pustili bogat kulturni pečat in to ne samo v Radomljah, temveč tudi v širši in daljni okolici. S svojo prisotnostjo na slovesnosti ob obletnici so jih počastili župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je bil tudi slavnostni govornik, podžupanja mag. Renata Kosec in predsednik KS Radomlje Metod Marčun, ki se je z govorom zahvalil članicam in članom društva za njihovo bogato ustvarjanje.

Voditelju slovesnosti Klemnu Mavu, ki je odlično vodil prireditev, so se na odru pridružili njegovi dolgoletni prijatelji, s katerimi skupaj ustvarjajo kulturo v Radomljah in sicer predsednica, igralka, režiserka, avtorica in scenaristka Nina Mav Hrovat, igralka Irena Kržičnik, igralec, režiserja in večni podpredsednik Marko Hrovat, dolgoletni predsednik društva in igralec Igor Jeretina, in nekdanji režiser in igralec Justin Hrovat. Skupaj so se na zanimiv in hudomušen način sprehodili skozi dvajset let delovanja. Slišati je bilo mogoče mnoge zanimive in šaljive prigode, ko so skozi leta ustvarjali številne dramske predstave, katere so večinoma večkrat zaporedoma popolnoma napolnile Kulturni dom v Radomljah. Ob tem je potrebno poudariti, da so skoraj vse predstave plod domače avtorice in režiserke Nine Mav Hrovat, sedanje predsednice društva. V zadnjih letih so pripravili kar nekaj predstav za otroke, v katerih je nastopala njihova mladinska sekcija, kar pomeni, da bo tudi v prihodnosti Kulturno društvo Mlin Radomlje mlelo še naprej. Na slovesnosti so predstavili tudi tri krajše odseke predstav iz preteklosti.

Voditelju slovesnosti Klemnu Mavu so se na odru pridružili njegovi dolgoletni prijatelji, s katerimi skupaj ustvarjajo kulturo v Radomljah.

Kulturni večeri so prav tako stalnica v njihovem letnem programu. Skozi leta se je nabralo veliko recitalov, kvalitetnih glasbenih nastopov tako inštrumentalnih, kot tudi pevskih. Na začetku je po okriljem kulturnega društva deloval Pevski zbor Svežina, v zadnjih letih pod njihovim okriljem delujeta Pevski zbor Drouz in Vokalna skupina Dotik, med mladimi pa imajo tudi odlične glasbenike. Tako je slovesnost z odličnim vokalnim nastopom obogatil Pevski zbor Drouz, ki ga vodi zborovodkinja Uršula Jašovec.

V letošnjem letu so imeli v sodelovanju z KD Ihan in orkestrom Domžale Kamnik, tudi prvo predstavo musicla z naslovom Moje pesmi moje sanje. Predstava je bila popoln uspeh, namreč vseh deset predstav je bilo popolnoma razprodanih, nastopalo je 75 igralcev, pevcev in glasbenikov. Zato so se odločili, da predstave ponovijo v mesecu novembru. Ob tej priložnosti so obiskovalcem slovesnosti ponudili tudi kratek odlomek tega musicla.

Ob obletnici torta seveda ne sme manjkati.

Na koncu so se zahvalili vsem dolgoletnim članom, ki že od samega začetka meljejo kulturo v njihovem mlinu. Prav tako so se zahvalili vsem, ki so jim omogočili prireditev in sicer: Občini Domžale, KS Radomlje, Avtu Cerar, Cvetličarni na ovinku za okrasitev, za pogostitev pa gostišču Zlata Kaplja. Po slovesnosti je sledilo še druženje ob pogostitvi, kjer seveda ni manjkala torta. 

Čestitke Kulturnemu društvu Mlin Radomlje za zelo uspešnih dvajset let. Želimo jim, da meljejo še naprej!

Več o slovesnosti si lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov