»Zvezdni prah prijateljstva« – razstava abstraktnih del Veronike Židanek

V Galeriji DIKA v Kamniku se je v petek, 23. marca 2018, s prvo samostojno razstavo, ki jo je poimenovala Zvezdni prah prijateljstva, predstavila Veronika Židanek, članica Likovnega društva Senožeti Radomlje.

Galerija Dika na Maistrovi 14  v Kamniku je s to izjemno zanimivo in za ljubiteljske likovnike neobičajno razstavo odprla sezono razstav in predstavitev, ki bodo sledile v prihodnjih mesecih. S to razstavo so v društvu obeležili tudi manjšo preureditev galerije in namestitev prenovljenega zunanjega izveska. Ta bo odslej opozarjal in vabil  domačine in turiste, da je tu prijeten razstavni prostor, ki je že sam po sebi vreden ogleda, saj gre za preko 250 let staro stavbo. Kot znamenitost velja omeniti, da so za časa Napoleonovih osvajanj tu prebivali tudi njegovi vojaki, ki so na notranjem dvorišču privezovali konje, saj še danes lahko vidimo ostanke zelo starih  železnih  ‘rinčk’, ki so  služile za privez živine ob tej furmanski in vojaški poti.

Tu, v bližini tržnice, sedaj domuje prijetna Galerija, ki je dobila ime po pokojni lastnici hiše, tudi ljubeljski likovnici in članici društva.

Tokrat se predstavlja Veronika Židanek iz Radomelj s svojimi abstraktnimi deli, ki so ob otvoritve navdušila številne obiskovalce. Veronika, ki je že več kot deset let članica Likovnega društva Senožeti, se je doslej že trikrat udeležila bienalnega državnega natečaja in bila trikrat nagrajena z izborom za državno razstavo; tudi na zadnjem tekmovanju Velika črta je prišla v najožji izbor in bo letos junija razstavljala v Mestni galeriji Velenje. Vsi ti uspehi so jo opogumili, da se je odločila za samostojno predstavitev v galeriji Dika, čeprav je bila glavni izziv pri njihovem nastanku boleča izguba drage prijateljice, kar pričajo tudi naslovi del. Takole je zapisal akad. slikar Janez Zalaznik v svoji recenziji: »Kako upodobiti, kako v likovni jezik prevesti pojme, kot so žalost, hrepenenje, prijateljstvo ali nemoč? Celo več, kako čutenja, ki jih še nismo docela pregnetli, izčistili, artikulirali, oblikovati v likovno podobo?«

Slikarka je osnovi poriv povezala z likovnimi iskanji, ki jim sledi zadnja leta in imajo svoj izvor v umetnosti informela ali postmodernega nemškega ekspresionizma. Zanimanje za uporabo naravnih materialov (listje, slama, posušeni stroki fižola, pesek, filc …), kovinskih elementov in rokopisa ima nedvomno zgled v delih Kieferja in Sigmarja Polkeja.

»Zavedanje, da na sliki ni pomembno le, kar je na njej predstavljeno, ampak tem bolj, na kakšen način je to podano, da torej štejejo poleg črt, barv in oblik tudi poteza, tekstura in material, med ljubiteljskimi likovniki ni vedno tako samoumevno, kot se zdi ob tokratni razstavi«, je še zapisal v recenziji njen mentor in likovni pedagog ter publicist, akad. slikar Janez Zalaznik.

Galerija je odprta vsak petek, soboto in nedeljo od 10. do 12 ure in od 14. do 18. ure. Vabljeni na ogled razstave, pa tudi zanimive stare kamniške hiše in njenega izjemnega dvorišča.

Avtor: Danica Šraj; Foto: Janez Zalaznik

Tagi