Življenje in delo na kmetiji – Fotografski natečaj v KS Ihan

V Ihanu smo v okviru praznovanja krajevnega praznika razpisali fotografski natečaj z naslovom Življenje in delo na kmetiji in ga uspešno zaključili z razstavo vseh poslanih kolekcij na Tržnici, vsakoletni prireditvi ob našem prazniku.

Danes, ko živimo v času velike gospodarske krize, se veliko ljudi srečuje s težavami preživetja. Vedno bolj se zavedamo, da moramo najti način, kako si pomagati, kako premagati krizo, kako z domačim delom in nakupom lokalno proizvedenih izdelkov pripomoči k izboljšanju stanja.

Slovenija je dežela z veliko rodovitne zemlje in kvalitetnih pašnikov. Obdelati rodovitne površine in poskrbeti za zdravo domačo hrano je naša prva naloga. Tudi zato smo ob letošnjem krajevnem prazniku sprejeli idejo našega krajana, fotografa Andraža Gregoriča, o izpeljavi fotografskega natečaja na temo kmetije in življenja na kmetijah v naši krajevni skupnosti. Natečaja se je udeležilo 12 ljubiteljskih in dva profesionalna fotografa, različnih starosti, med njimi tudi štirje osnovnošolci.

V soboto, 6. junija 2014, so se fotografi zbrali v Domu krajanov v Ihanu in od tam odšli na fotografski obisk na kmetije, k tistim, ki se preživljajo s kmetovanjem ali pa jim je to dopolnilna dejavnost. Vsak fotograf se je kasneje, po pregledu posnetega materiala odločil, kako bo oblikoval kolekcijo petih fotografij, ki jo bo poslal organizatorju.

Prispela dela je v sredo, 9. junija 2014, pregledala komisija v sestavi: Nataša Košmerl, mag. vizualnih komunikacij in Bca fotografinja, Milan Marinič, umetniški vodja Kulturnega doma Franca Bernika in njegov dolgoletni direktor ter Andraž Gregorič, inženir fotografije.
Nagrade in diplome so bile podeljene v soboto, 14. Junija 2014, na Tržnici.

Dobitniki prvih treh nagrad so:

  • Andraž Jenkole iz Planine pri Postojni je z dovršenostjo svojih fotografij najbolj prepričal komisijo, in prejel zlato plaketo ter denarno nagrado 70 eur. Svojo kolekcijo fotografij je posnel na kmetiji na Goropečah .
  • Jure Volgemut iz Domžal je prejel srebrno plaketo ter denarno nagrado 50 eur. Njegova kolekcija je nastala pri Vabičnikovem Tončku v Prelogu.
  • Neža Drobnič Bogataj iz Kamnika je prejela bronasto plaketo ter denarno nagrado 30 eur. Obiskala je kmetijo Špelčnik in se s fotoaparatom sprehodila po njihovem hlevu.

Prejemniki diplom so:

  • Nik Snoj iz Domžal je fotografiral na Kmetiji Žabje in se natečaja udeležil s skupino mladih iz Centra za mlade.
  • Klemen Jeke iz Reteč pri Škofji Loki je fotografije posnel na kmetiji Glavič na Brdu nad Ihanom.
  • Dušan Drobnič iz Ihana je obiskal Cofkovo kmetijo v Ihanu, kjer se veliko krajanov že dolgo oskrbuje z mlekom.

Na natečaju so sodelovali še Neža Nemec, Žan Jašič, Petra Nemec in Mateja Absec iz Centra za mlade iz Domžal, ki so fotografili na kmetiji Žabje, Peter Pangeršič je obiskal kmetijo Jerič, Iztok Končina kmetijo Nakrst, Mateja Hribar kmetijo Tabor in Marina Povirk, ki je obiskala kmetijo Pengav na Mali Loki.

Vsi udeleženci so v spomin in zahvalo prejeli tudi darila, ki so jih prispevali Turistično društvo Ihan, Mlin Felix Bišče, Vrtnarstvo Tratnik in Studio Ping. Za delovno soboto fotografov in vroče sredino popoldne, ko je delo opravljala komisija, pa sta vodo in piškote prispevala Trta d.o.o. in Pekarna Rogljič. Vsem najlepša hvala za darovano, sodelujočim pa iskrena hvala za sodelovanje.

Prispele kolekcije si lahko ogledate v naši fotogaleriji spodaj in na facebook profilu Ihanske Plevca.

Avtor: Helena Gregorič; Foto: dokumentacija KS Ihan
Tagi