Zgodbe izjemnega alpinista in človeka Metoda Humarja, so sedaj vklesane v knjigi

Včeraj zvečer je v Medobčinskem muzeju na gradu Zaprice v Kamniku, potekala predstavitev knjige Andreje Humar »Metod Humar – V kamne vklesane zgodbe«. Metod Humar (1939-2012) je sodil med najboljše kamniške in slovenske alpiniste povojne generacije, prve, ki ji je bilo dano oditi in plezati v Himalaji. Leta 1965 sta z Ljubom Juvanom med poskusom vzpona na Kangbachen dosegla Koto 7535, danes poimenovano Yalung Ri, in ostala še dolgo imetnika slovenskega in jugoslovanskega višinskega rekorda.

Na predstavitvi knjige so o Metodu spregovorili številni njegovi prijatelji in soplezalci, ki so z njim delili ljubezen do gora in alpinistične podvige. Pa tudi mlajši alpinisti so ga zelo cenili, saj je z njimi rad delil marsikatero alpinistično izkušnjo. Metod ni slovel le kot vrhunski plezalec, reševalec in avtor prvenstvenih smeri v domačih Kamniških Alpah,ampak tudi kot nenadkriljiv pripovedovalec in šaljivec. S svojimi zgodbami je držal pokonci celotna omizja in ob tem je uživalo tako občinstvo kot pripovedovalec. In ker sem sam Metoda poznal osebno, sem slišal veliko zgodb iz njegovih ust in prav vsaka je bila zanimiva po svoje in ob tem smo vedno vsi zelo uživali.

Metod ni slovel le kot vrhunski plezalec in reševalec, temveč kot nenadkriljiv pripovedovalec in šaljivec.

Metodove zgodbe so sedaj vklesane v knjigi
Veliko o njegovem svetlem in unikatnem značaju pove tudi pričujoča knjiga, ki je polna optimizma in dobre volje, kljub temu da je nastala tako rekoč na smrtni postelji. Leta in leta je Metod odlagal zamisel, da bi zgodbe svoje alpinistične in življenjske poti spravil na papir. Ko je bil soočen z diagnozo pljučnega raka v zadnjem stadiju, se je odločil. Nečakinji Andreji Humar in "občinstvu” (Marku Prezlju in Danilu Cedilniku – Denu) je pripovedoval zgodbo za zgodbo. Bolezen je bila hitrejša in marsikaj je mogoče ostalo nezapisano ali ne povsem razjasnjeno. A na neki način mu je prav pripovedovanje zgodb in delo na knjigi, ki je s prekinitvami trajalo nekaj mesecev, osmislilo in olajšalo neizogibno slovo.

Knjiga Andreje Humar »Metod Humar – V kamne vklesane zgodbe«, je izšla pri Založbi Sidarta.

Če se danes fotografira preveč, se je nekoč praviloma premalo. Posnetki, objavljeni v knjigi, so pobrani iz Metodovih družinskih albumov, zaprašenih kovčkov z diapozitivi ter osebnih arhivov njegovih prijateljev in soplezalcev. Marsikateremu se že poznajo leta, vendar vsi, brez izjeme, verno prikazujejo duh časa in skupaj z zapisanimi zgodbami tvorijo dragocen dokument Metodove generacije.

  

Gore in hribi so bili Metodov drugi dom.

Kot kamnosek, je Metod marsikaj vklesal v kamen. Znal pa je zelo dobro vklesati tudi v srca ljudi, saj je bil izjemen človek. Sedaj pa so njegove zgodbe vklesane še v knjigi. In v njej si Metod, ki je v svojem življenju pustil izjemne sledi, vsekakor zasluži svoj prostor.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi