Zgodba o evropski jegulji

V organizaciji Zavoda REVIVO in Knjižnice Domžale so odprli spremljevalni program potujoče razstave »Iz spomina Kamniške Bistrice«, ki je tokrat na ogledu v domžalski knjižnici, ogledate pa si jo lahko vse do 17. februarja 2023.

V ponedeljek, 30. januarja 2023, so otroci in odrasli v Knjižnici Domžale lahko prisluhnili zgodbi o skrivnostnem življenju jegulj, preko katere so spoznali razburljive dogodivščine in nevarnosti popotovanja teh nenavadnih rib. Predstavili so zanimivo knjigo z naslovom »Zgodba o evropski jegulji Ann Guillidae«, ki je obiskovalcem razkrila marsikatero skrivnost iz življenja jegulj, ki jih v manjšem številu najdemo tudi v naših rekah. Tako so se mladi in starejši pridružili potovanju jegulje Ann, od Sargaškega morja do naših rek.

Zgodba pa gre takole; Mlada in pogumna jegulja Ann spozna plašno ribico z imenom Sam, ki postane njen najboljši prijatelj. Prijateljstvo je nekoliko nenavadno, saj bi marsikatera druga jegulja Sama pojedla za malico, vendar ne Ann. Skupaj odraščata, si delita zgodbe in se soočita s številnimi izzivi. Samu je najzanimivejša zgodba o potovanju, ki ga je mlada Ann že opravila. Pripotovala je namreč vse iz Sargaškega morja do obal in rek Španije. Njeni brati in sestre pa so zaplavali tudi v naše reke.

Pripovedovalci lepe zgodbice so bili Eva Horvat iz Zavoda REVIVO, Damjan Habe HD&H, usposabljanje in svetovanje ter Žana Habe.

Zgodba je primerna tako za najmlajše otroke, kot vse učence osnovnih šol in starejše, opiše pa skrivnostno življenje evropske jegulje (Anguilla anguilla), ki se izleže v Sargaškem morju, severozahodnem delu Atlantskega oceana, nato pa z morskimi tokovi odlebdi na tisoče kilometrov daleč do evropskih obal, se preobrazi v stekleno jeguljo in po rekah odplava v notranjost. Tam se preobrazi v rumeno jeguljo, živi tiho, samotarsko življenje, ki lahko traja zelo dolgo, več desetletij, dokler se nekega dne ne odloči za razmnoževanje in doživi zadnjo preobrazbo v srebrno jeguljo ter se poda na dolgo pot nazaj proti Sargaškemu morju. Znanstveniki so šele pred dvesto leti ugotovili, da gre pri vseh štirih metamorfozah za eno in isto žival.

Zgodbi o skrivnostnem življenju jegulj lahko prisluhnete v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi