Zgodba iz prve roke: O Vladu Kreslinu z dolgoletnim radijskim novinarjem Jožetom Skokom

Konec lanskega leta je luč sveta ugledal dokumentarec Poj mi pesem, ki sledi umetniškemu razvoju Vlada Kreslina ter prikazuje kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot štirideset let. Domžalska premiera tega filma je v Mestni kino Domžale privabila množico obiskovalcev, med njimi je bil tudi dolgoletni radijski novinar na RTV Slovenija Jože Skok iz Domžal, ki se je svoje čase precej družil s Kreslinom, saj je bil tudi on dobro desetletje, preden je odšel na samostojno umetniško pot, zaposlen na RTV Slovenija.

Domžalčan Jože Skok, dolgoletni novinar RTV Slovenija, ki v prostem času zelo rad sede za šahovnico, je namreč tudi izvrsten šahist, je imel priložnost pobližje spoznati legendarnega glasbenika Vlada Kreslina, ki je bil na RTV Slovenija zaposlen med leti 1983 in 1994. Tudi Jože je tako kot mnogi ljubitelji slovenske glasbe in kulture z zanimanjem pričakal dokumentarni film Poj mi pesem, režiserja Mirana Zupaniča, ki nam približa Kreslina tako na odru kakor v zakulisju, preko sedanjega in nekdanjega časa, skozi družino, prijatelje in občinstvo.

V pogovoru, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu, je Jože še malo dopolnil pripoved iz dokumentarca Poj mi pesem, s seboj pa je prinesel tudi veliko slikovnega gradiva, videokasete, cedeje, publikacije in ostalega gradiva, ki je povezan s tem legendarnim glasbenikom. Svojo pripoved pa je na koncu pogovora podprl še z nekaj Kreslinovimi skladbami, ki nam jih je ob spremljavi kitare zapel.

V pogovoru nam Jože zaupa, da je bil Vlado na RTV Slovenija (prej RTV Ljubljana) zaposlen med leti 1983 in 1993 in sicer v kadrovski službi, kjer je skrbel za pripravnike in štipendiste. Kreslin je bil in še vedno je roker po duši, ki je nato še v času službovanja na RTV Slovenija počasi zajadral v področje etno glasbe, ki jo je soustvarjal skupaj z Beltinško bando. Po odhodu na samostojno glasbeno pot, je Vlado po pripovedovanju Jožeta, še vedno ostal povezan s RTV Slovenija, prijateljske stike pa je ohranjal naprej, saj je bilo tam zaposlenih veliko znanih glasbenikov, kot so Bojan Adamič, Lado Leskovar, Tadej Hruševar … Tradicionalni so postali tudi odmevni decembrski koncerti Kreslina v Cankarjevem domu, ki jih je RTV Slovenija vedno pokrivala.

Jože nam je v pogovoru zaupal, da je bil Vlado velik žurer, saj je velikokrat poprijel za kitaro in zapel v družbi. Včasih je bilo namreč veliko več življenja, tempo drugačen, zato je bilo tudi veliko več druženja med sodelavci. V pogovoru se je dotaknil tudi nekaj njegovih albumov, videoposnetkov ter publikacij, ki jih hrani v svojem arhivu. Dotaknili pa smo se tudi njegovih glasbenih nastopov v domžalskem koncu. Kot smo že omenili, je Jože na koncu pogovora poskrbel še za glasbeni vložek, saj je ob spremljavi kitare zapel nekaj Kreslinovih pesmi.

Vabljeni k ogledu pogovora z Jožetom Skokom. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj zanimivega o legendarnem glasbeniku.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi