Ženska klapa Kamelije: “Združila nas je ena sama velika želja: uživati v petju”

Kulturna društva se predstavijo

Ženska klapa Kamelije v okviru Kulturnega društva Domžale in pod umetniškim vodstvom Primoža Leskovca deluje od konca leta 2016 kot ena od štirih sekcij. V treh letih so imele že štiri samostojne koncerte, tokrat pa so v domžalski knjižnici obiskovalci dogodka »Kulturna društva se predstavijo« lahko prisluhnili njihovi izvedbi dalmatinski pesmi pa tudi slovenskih ljudskih in nekaterih najbolj znanih slovenskih popevk ter preko predstavitve, ki so jo pripravile, vstopili v glasbeni svet Kamelij.

Ženska klapa Kamelije, ki deluje v okviru Kulturnega društva Domžale, je v sredo, 27. novembra 2019, v organizaciji  JSKD, območne izpostave  Domžale ter  Knjižnice Domžale gostovala na dogodku »Kulturna društva se predstavijo«, na dogodku pa so se predstavile tudi s prepevanjem dalmatinskih in slovenskih pesmi.

V uvodu je vse zbrane, ki so do zadnjega kotička napolnili prireditveni prostor domžalske knjižnice, pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, Pavle Pevec pa je predstavil Kulturno društvo Domžale, pod okriljem katerega deluje tudi Ženska klapa Kamelije.

Pavle Pevec je predsednik Kulturnega društva Domžale, ki deluje že 33 let. Bilo je leto 1983, ko je v Domžalah na področju kulture delovalo 18 skupin, ki pa med seboj niso bile najbolj povezane. Kulturno društvo Domžale je bilo ustanovljeno 28. 12. 1987. Pavle Pevec je bil imenovan za predsednika in to funkcijo opravlja še danes. Društva so se povezala v krovno društvo in kot vsako društvo so tudi v Kulturnem društvu Domžale beležili vzpone in padce, saj so  društva, ki so delovala znotraj krovnega društva razpadala in se ustanavljala nova. Danes v okviru Kulturnega društva Domžale deluje Otroška folklorna skupina Domžale in sicer deluje že 20 let, Likovna sekcija Petra Lobode, ljudske pevke pod vodstvom Mare Vilar, Ženska klapa Kamelije, z novim letom pa se društvu pridružujeta tudi Folklorna skupina Češminke ter Citrarska skupina Notice. Kar pomeni, da se bo društvo še dodatno okrepilo.

Sledila je predstavitev Ženske klape Kamelije, v kateri je šest deklet zapelo kar nekaj dalmatinskih in slovenskih pesmi, nekaj pesmi tudi ob spremljavi akademske citrarke Damjane Praprotnik, vmes pa so se predstavile v prezentaciji na projekcijskem platnu.

Klapa Kamelije se je pod umetniškim vodstvom Primoža Leskovca formirala oktobra 2016. Osem pevk iz Domžal in okolice z mnogo glasbenimi izkušnjami, se je povezalo v skupino z eno samo veliko željo: uživati v petju. Predstavitve se je udeležilo šest pevk, ki sedaj sestavljajo skupino, tokrat brez  zborovodje Primoža Leskovca, a to ni vplivalo na bogat glasbeni repertoar, ki ga pevke premorejo, saj je njihovo poslanstvo dodati kulturnemu življenju v Domžalah in okolici, kakor tudi širše, močan pečat ženskega vokala, ki združuje več zvrsti petja, s katerim navdušujejo širši krog ljubiteljev tovrstne glasbe. Vizija Kamelij je ustvarjanje kvalitetne vokalne glasbe, s čimer se njihova prepoznavnost širi iz lokalnega okolja tudi v širši prostor Slovenije in tujine, kar dokazuje vedno več nastopov po različnih krajih.

V začetku letošnjega leta so pripravile že drugi samostojni koncert z gosti. Redno sodelujejo tudi s Tamburaškim orkestrom Vrhpolje, s katerim izvajajo koncerte »Glasbeni svet«, ki je preplet slovenske in hrvaške narodne in zabavne glasbe, zaključen z domiselnim veznim tekstom. Če pripravljate praznovanje, poroko ali presenečenje za sorodnike ali prijatelje, dekleta z veseljem nastopijo na praznovanjih, nekatere skladbe pa izvedejo tudi ob spremljavi akademske citrarke Damjane Praprotnik, ki je tudi njihova pevka.

Klapi želimo, da naj še dolgo razveseljujejo občinstvo s svojimi glasovi in zvenom citer.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi