Zborček Vrtca Dominik Savio pri sv. Martinu v Dobu popestril praznik svečnice

Kristjani so v nedeljo, 2. februarja obeležili svečnico – praznik Jezusovega darovanja v templju. S praznikom, ki je 40 dni po božiču, se po cerkvenem koledarju končuje božični čas. Na ta dan se spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef nesla otroka Jezusa v judovski tempelj. Vsaka mati je morala tedaj namreč 40. dan po porodu sina odnesti v tempelj, tam darovati in se tako očistiti.

Na svečnico, imenovano tudi praznik luči, pred mašnim obredom, po vseh cerkvah pripravijo blagoslov sveč za potrebe cerkve in vernikov. Ti sveče prižgejo, duhovnik zmoli molitev blagoslova, jih pokropi z blagoslovljeno vodo in pokadi s kadilom. Ljudje te sveče nesejo domov, se z njimi sprehodijo okrog hiše, po posestvu, celo na njive ali v vinograde jih nesejo, kakšno pustijo na grobovih bližnjih in tako cerkveni blagoslov simbolično prenesejo v domače okolje.

Tako kot v večini slovenskih cerkva, so svečnico s svetimi mašami in blagoslovom sveč obeležili tudi v župniji Dob pri Domžalah, kjer je bilo še posebej slovesno pri deseti sveti maši, na kateri je sodeloval pevski zborček Vrtca Dominik Savio, ki je s pesmijo obogatil bogoslužje.

Svečnica je tudi zadnji dan božičnega časa, ko se pospravi tudi jaslice. S svečnico je povezano veliko ljudskih pregovorov. Eden izmed njih pravi, da “če je svečnica zelena, velika noč bo zasnežena”, spet drugi pa “Če na svečnico sneži, se že vigred (pomlad) oglasi”.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Anton Dimc

Komentarji uporabnikov
Tagi