Zapustil nas je umetnik Mario L. Vilhar

V 89. letu je umrl slikar, kipar, grafični oblikovalec in novinar Mario L. Vilhar, ki je v svoji bogati umetniški karieri ustvaril veliko število del, ki jih je razstavljal tako doma kot v tujini. Rodil se je 29. junija 1925 v Velikem Otoku pri Postojni v slikarski družini. Zadnje leto je skupaj z ženo prebival v varovanem stanovanju Medgeneracijskega centra Bistrica v Domžalah.

Mario L. Vilhar se je s slikarstvom ukvarjal od leta 1943, s kiparstvom in grafičnim oblikovanjem pa od leta 1945. Imel je 112 samostojnih in 26 skupinskih likovnih razstav doma in v tujini, kot grafični oblikovalec je zapustil bogato dediščino. Oblikoval je številne grafične podobe podjetij, organizacij, medalje,plakete in plakate za slovenske filme. Leta 1965 je uvedel v kiparstvo tehniko metalizacije terakote. Kot novinar se je posvečal, časopisni ilustraciji, karikaturi in fotografiji. Bil je član Društva oblikovalcev Slovenije, član Društva novinarjev Slovenije in član Društva barmanov Slovenije.

Dr. Ivan Sedej je ob stoti likovni razstavi Maria L. Vilharja zapisal: »V zaokroženem opusu, ki ga je Mario L. Vilhar ustvarjal kar šest desetletij, nas poleg vsega drugega pritegnejo neverjetna plodovitost in raznolikost.
Vilharjevo oblikovanje, plastika in slikarstvo so izraz notranje nuje, so tudi avtorjev način komuniciranja z ljudmi in govore o izrazito mediteranskih sestavinah njegovega življenja in dela.
V njegovem obširnem oblikovalskem opusu nam odpira pogled v pomemben del množične produkcije s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju. Dragocena sestavina njegovega opusa je nagovor, ki se giblje v okvirjih tradicij in vsem razumljivih simbolov, je dokument ki govori o sociologiji in etnologiji grafične in likovne produkcije.
Bil je neutruden in senzibilen ustvarjalec v katerem tli sredozemska žerjavica, lirik ki je v tihožitjih in krajinah odkrival prikrito vsakdanjim očem odtegnjeno fantastiko. Estet, ki se je znal pronicljivo pogrezniti v lepote Postojnske jame.«

Zadnjo stodvanajsto samostojno razstavo Maria L. Vilharja so pripravili maja letos v Medgeneracijskem centru Bistrica v Domžalah, kjer je umetnik skupaj s svojo ženo prebival zadnje leto. S svojim dolgoletnim in bogatim umetniškim ustvarjanjem je Mario L. Vilhar pustil izjemen pečat na področju slovenske kulture.

Več o stodvanajsti samostojni razstavi Maria L. Vilharja v MGC Bistrica si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv družine Vilhar-Vidovič
Tagi