Zanimive zgodbe o Domžalcih in njihovem času ujete v novi knjigi Matjaža Brojana

Pred dnevi je luč sveta zagledala nova domoznanska knjiga domžalskega novinarja in publicista Matjaža Brojana z naslovom Domžalci in njihov čas. V novi, že 18. njegovi knjigi Brojan prinaša 41 zgodb o nekdanjih ljudeh in družinah Domžal, ki jim je avtor namenil nekdanje skupno lastno ime Domžalci.

Nova knjiga Matjaža Brojana Domžalci in njihov čas, razkriva 41 zgodb o nekdanjih ljudeh in družinah Domžal, ki so s svojo pojavnostjo, delom in življenji zaznamovali naš kraj in čase, ki so jih živeli. Med junaki knjige prepoznavamo znamenite, žal že pokojne ljudi, njihova dejanja in tudi stranpoti njihovih življenj. V knjigi, ki jo je Brojan pisal leto dni, je zbrana množica zanimivih podatkov in doslej neobjavljenih zanimivosti, dogodkov in situacij, ki razgrinjajo življenje v Domžalah v 19. in 20. stoletju. S knjigo se ohranja vedenje o množici nekdanjih Domžalcev, ki prav zaradi Brojanove knjige nikoli ne bodo odšli v pozabo.

Z Domžalci in njihovim časom so se številni obiskovalci iz prve roke bolj podrobno seznanili na predstavitvi nove Brojanove knjige, ki je potekala v petek, 12. februarja 2016, v Knjižici Domžale. Z avtorjem se je pogovarjal Robert Pečnik – Pečo, v pogovoru pa so obiskovalci slišali marsikaj zanimivega o domžalski preteklosti in o nekdanjih Domžalcih ter kako je nastajala knjiga. Kulturni program ob predstavitvi knjige so popestrile Ljudske pevke KD Domžale, pod vodstvom Mare Vilar.

Stare Domžale in stari Domžalci so Brojanova ljubezen že od nekdaj. Da je temu tako, o tem pričajo že nekatere njegove knjige, ki jih je izdal, vključno z novo o Domžalcih in njihovem času, ki je luč sveta zagledala pred kratkim. V svojem dosedanjem ustvarjanju in hranjenju različnih listin, zapiskov in gradiv, je samo o ljudeh iz starih Domžal zbral približno 100 registrov. Po njegovih besedah so ti ljudje, ki so nekoč živeli, ustvarjali Domžale. Živeli so polno življenje male vasi, ki so jo zgradili primerljivo velikim mestom. Domžale so v času, ko so bila še vas (leta 1925 so postale trg), imele dve šoli, godbeni dom, dve godbi, 25 slamnikarskih tovarn, množico športnih, kulturnih in drugih društev. Ti ljudje so živeli polno življenje in napravili vtis, da so Domžale velik in pomemben kraj. »Ti ljudje so bili občudovanja vredni in to eden za drugim«, je s ponosom povedal Brojan.

Pri razsikovanju je Brojan od sorodnikov nekdanjih Domžalcev dobil mnogo gradiva in starih predmetov.

Kot smo že omenili je njegova knjiga nastajala eno leto. Brojan je pisal čisto vsak dan, približno osem do deset ur: »Postavljal sem si cilj za ciljem. Hodil sem po pokopališčih in gledal kam kdo spada. Te mozaike sem nato sestavljal in to tako, da sem obiskal tudi številne sorodnike ljudi o katerih sem pisal. Marsikaj kar sem odkril, še marsikateri sorodniki niso vedeli. Moram pa ob tej priliki povedati, da so mi sorodniki nekdanjih domžalcev na široko odprli svoja vrata, kjer sem dobil marsikatere podatke, fotografije, slike, veliko starih predmetov s katerimi sem skupaj sestavil knjigo.« Nekaj teh predmetov je na predstavitvi knjige pokazal tudi obiskovalcem. Pri raziskovanju so mu pomagali tudi številni njegovi prijatelji, med njimi tudi Primož Hieng. Da pa je knjiga zanimiva za listanje in prebiranje, je poskrbel urednik France Malešič.

Avtor se je obiskovalcem z veseljem podpisal v svojo novo knjigo.

Na vprašanje Pečota, če je sedaj po izidu knjige mogoče kdo užaljen, ker ni v knjigi, je Brojan dejal, da so v knjigi zgodbe pokojnih ljudi. Tistih, ki jih več ni. Ko je ugotovil, da bi bil nekdo lahko zanimiv in da je nekaj materiala o njem, se je lotil iskanja. Najti je bilo potrebno njegove potomce in dobiti še kakšno informacijo, gradivo in podobno. Problem je nastopil v primerih, ko so zaradi starih prepirov, nekatere veje kakšne družine sprte. Vsaka ima potem svoje mnenje o določenem človeku. »Skušam ohranjati vedenje o ljudeh in o nekdanjem življenju. Res pa je, da vsak resnico podoživlja po svoje. V knjigi sem se izogibal pisanju o neprijetnih stvareh. V vsaki družini sem želel pokazati, kaj so počeli dobrega. S to knjigo jih podaljšujemo v prihodnje čase«, je dejal Brojan. Vsi posamezniki oziroma družine, ki jih je opisal, so mu pri njegovem raziskovanju in pisanju zelo zlezle v srce.

Nova knjiga Brojana, je dragocenost novega domžalskega domoznanskega dela, ki jo vsekakor velja poiskati in kupiti. Za uvod pa si lahko zanimiv pogovor z avtorjem knjige ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi