Založba Miš zasuta z nagradami

Leto, polno knjižnih uspehov

Slovenski knjižni sejem je ravno dobro zaprl svoja vrata, a založba Miš z Gorjuše pri Dobu si te dni še ni oddahnila. Kako bi tudi si, saj po vseh izjemnih nagradah, ki jih je prejela v letu 2016, pred njo stojijo novi izzivi in obveze do bralcev, ki jim bodo, kot pravijo na založbi, tudi v prihodnjem letu postregli z obilo kakovostnega branja.

Založba Miš iz naše občine je tista, na katero smo občani lahko iskreno ponosni! Že leta sodi – tako po kakovosti kot tudi po nagradah – v sam vrh najboljših in najprepoznavnejših slovenskih knjižnih založb. Svoje bralce razveseljuje z odličnimi knjigami za otroke in mladino pa tudi za odrasle. S svojimi temami, ujetimi v izvrstne knjige, podira marsikatere tabuje, o katerih mnogi še vedno ne upajo pisati, z zgodbami piscev z vseh vetrov pa nas nežno popelje v svetove, ki so nam morda manj poznani in jih lahko spoznavamo prav preko knjig.

Domžalski občani – pa tudi prebivalci številnih drugih slovenskih krajev – založbo Miš že vrsto let poznajo po odmevnem mednarodnem mladinskem literarnem festivalu Bralnice pod slamnikom, prvem tovrstnem v Sloveniji. V okviru tega dogodka, ki vsako leto zabeleži več kot 130 prireditev po vsej Sloveniji, se mladi pa tudi drugi seznanjajo z najboljšimi knjigami pri nas, ob tem pa imajo priložnost v živo pokramljati z najbolj uveljavljenimi domačimi in tujimi ustvarjalci mladinske književnosti. Letos sta tako poleg več kot 20 slovenskih piscev, ilustratorjev, striparjev in drugih ustvarjalcev slovenske bralce s svojimi obiski po šolah, knjižnicah in drugih ustanovah razveseljevala mednarodno priznana in s številnimi nagradami za svoje delo ozaljšana avtorja, nizozemska pisateljica Anna Woltz in avstralski pisatelj Morris Gleitzman.

Tudi drugo leto, so nam zaupali na založbi Miš, prihajajo v goste Bralnic pod slamnikom – in s tem seveda v Domžale, tudi na osrednjo prireditev ob slovesnem odprtju festivala – znova sami izvrstni domači in tuji avtorji.

Večernica, zlate hruške in še marsikaj

Založba Miš pa si bo leto 2016 poleg vrste uspešnih prireditev v okviru Bralnic pod slamnikom in zajetnega kupa svežih knjig zapomnila tudi po številnih imenitnih nagradah. Tako ji je Društvo slovenskih založnikov podelilo nagrado za 'naj založnika leta 2016'.

Tej nagradi so nato sledile še mnoge druge: prejšnji teden, denimo, je založba Miš na knjižnem sejmu pobrala velik pehar 'zlatih hrušk' – nagrad za najbolj kakovostno otroško in mladinsko literaturo, ki jo podeljuje Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. 'Zlate hruške' je letos prejelo kar dvanajst Miševih knjig, tri četrtine založbinih lanskih knjig za mladino, ki so lahko 'konkurirale' za ta žlahtni znak.

Na podelitvi zlatih hrušk pa je založba iz naše občine prejela še dve priznanji 'zlata hruška': za najboljšo slovensko knjigo 2015 (za knjigo Kdo je danes glavni, avtorice Nataše Konc Lorenzutti in ilustratorke Tanje Komadina) za najboljšo prevodno knjigo 2015 (za knjigo Alena Meškovića Ukulele jam v prevodu Damijana Šinigoja).

Knjigi, ki sta letos še posebej zaznamovali Miševo uspešno leto, sta večkrat nagrajeni deli Kako zorijo ježevci in O kravi, ki je lajala v luno, ki sta zaradi svoje bogate sporočilne vrednosti primerne za vse generacije.  

Založba se je letos silno razveselila tudi imenitne nagrade 'večernica', ki jo je za knjigo Kako zorijo ježevci prejel pisatelj Peter Svetina (ilustriral jo je Damijan Stepančič).

Pisateljica Ida Mlakar, ki je pri Mišu izdala otroško uspešnico O kravi, ki je lajala v luno, ilustriral jo je Peter Škerl, pa si bo to leto zapomnila po dveh prestižnih literarnih nagradah: po 'nagradi Kristine Brenkove za leto 2016 za izvirno slovensko slikanico' in po 'nagradi Bele vrane' (White Raven), ki jo najboljšim otroškim in mladinskim knjigam s celega sveta podeljuje knjižnica IJB iz Münchna.

Poleg še nekaterih drugih nagrad je Miševa založba ravno v zadnjih dneh letošnjega sejemskega dogajanja prejela še nagrado za najlepšo knjigo poezij, izdano v tem letu – za knjigo s pesmimi Srečka Kosovela z naslovom Barž≡Kons. Nagrado za najbolje oblikovano knjigo poezij v letu 2016 je prejel oblikovalec Anže Miš.

Bogata bera vseh nagrad založbo motivira za nove knjižne podvige in teh – kot smo izvedeli – tudi v prihodnjem letu ne bo malo. Napovedujejo vrsto knjižnih poslastic, med njimi tudi zbirko pravljic Franza Xaverja von Schönwertha z ilustracijami Hane Stupica.

Avtor: Vesna Sivec Poljanšek; Foto: Anže Miš in arhiv založbe
Tagi