Zaključni recital Blaža Kozjeka

Zaključek šolanja je eden najsrečnejših dogodkov v življenju, zato je takšen trenutek lahko prav poseben, če svoje znanje pokažeš širši množici. Tak trenutek je na zaključnem recitalu doživel Blaž Kozjek iz Domžal, ki je zaključil šolanje v Glasbeni šoli Domžale, kjer imajo veliko izvrstnih profesorjev glasbe, njihovi učenci pa posegajo po najvišjih mestih na različnih tekmovanjih. Obenem pa je bil zaključni recital tudi priložnost, da so Blaževe uspehe prišli proslaviti njegovi sorodniki, prijatelji, mentorji, profesorji in ljubitelji glasbe.

V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale je v torek, 18. junija 2019, zaključek šolanja na Glasbeni šoli Domžale z recitalom proslavil Blaž Kozjek, najmlajši član glasbene družine Kozjek iz Domžal. V družini Kozjek je sedem otrok in prav vsi so izvrstni glasbeniki. Martin, Anže, Mihael, Dominik in Blaž so se lotili učenja trobil, Katarina in Kristina pa godal. Mama Ksenija in oče Janez, sta zborovodji v cerkvenem pevskem zboru župnije Domžale, igrata pa tudi orgle, katere niso tuje tudi nekaterim njunim otrokom.

Ksenija Kozjek je dejala, da je minilo dobrih dvajset let, odkar je njun prvorojenec Mihael zaoral ledino v Glasbeni šoli Domžale. V tej odlični šoli so se v naslednjih letih zvrstili prav vsi njuni otroci. Vrstilo se je mnogo nastopov in koncertov, le zaključni koncerti so se njihovim mladim glasbenikom vedno izmikali, zato so rade volje storili to za najmlajšega Blaža, kateremu mentor je prof. Damjan Tomažin. Na zaključnem recitalu je z Blažem nastopila prav vsa njegova družina. Blaža je ob njegovem igranju na pozavno spremljala korepetitorka Neža Žgur, Teja Komar pa je na klavirju spremljala Martina Kozjeka, ki je namesto trobente zapel pesem. Martin, ki je nižjo glasbeno šolo končal kot trobentač pri prof. Miranu Juvanu, se je namreč kasneje odločil za drugačno pot in se posvetil solo petju, kateremu namenja vso pozornost in energijo. Na odru so se Blažu pridružili še Anže na trobenti, Mihael na rogu, Dominik na evfoniju ter Katarina na violončelu.

Kako pa se je v družini Kozjek vse skupaj začelo, sta na koncertu povedala mama in oče, Ksenja in Janez Kozjek. Spoznala sta se kot mlada cerkvena glasbenika, še prej pa sta vsak v svojem kraju, ne vedoč drug za drugega, začela tako za dušo s kitaro. Janez je imel nekaj osnov klavirja, ki mu jih je podala dolgoletna urednica četrtkovega večera, takrat še študentka Irma Rauh, Ksenija pa je kot nadobudna pevka začela v pripravniškem zborčku Glasbene šole Domžale pod vodstvom Marije Matičič, kasneje pa pod strogim vodstvom prof. Tomaža Habeta. Tudi nekaj začetnih let harmonike pri prof. Golobovi ji je prineslo bogat zaklad glasbenih skrivnosti in njenega poustvarjanja. Obema je bila od nekdaj všeč country glasba, tako da sedaj uresničujeta nove sanje kot člana Plesne šole Weild west. Na zaključnem recitalu sta Ksenija in Janez ob spremljavi kitari in orglic zapela country pesem v spomin na stare čase, na čase kitare in mladosti.

Starša sta ponosna na svoje mlade glasbenike, posebej pa sta se zahvalila vsem profesorjem in korepetitorjem, ki so jih vzgajali, učili in spodbujali na glasbeni poti. Zahvala gre tudi vsem, ki so kakor koli, tudi finančno, pomagali njunim mladim glasbenikom, posebej še Rotary klubu Domžale.

Od najmlajšega Blaža Kozjeka pa so bili posebne zahvale deležni Luka Einfalt, Damjan Tomažin, direktorica Glasbene šole Domžale Andreja Humar, Miha Nagode, Neža Žgur, Teja Komar. Skratka vsi, ki so mu v teh letih šolanja na Glasbeni šoli Domžale stali ob strani ter ga vzpodbujali, da je postal vzoren glasbenik.

Za konec se je družina obiskovalcem zaključnega recitala zahvalila s pesmijo. Redke so namreč priložnosti, ko v družini skupaj zapojejo, saj imajo vsi veliko obveznosti. Tokrat je bila zbrana vsa družina, zato je njihovo ubrano petje zaokrožilo odličen recital.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi