Zaključek bralne značke za odrasle – Okusimo besedo

Okusimo besedo je bralna značka za odrasle, namenjena spodbujanju in uveljavljanju branja in bralne kulture. S sloganom »Stopite na pot neskončnega okušanja besed in se predajte čarom estetike, lepote, modrosti, pesništva, filozofije, zgodovine in znanosti«, se je v četrtek, 7. maja 2015, v Knjižnici Domžale zaključila bralna značka za odrasle. Priporočilni seznam literature sta tudi letošnjo sezono oblikovala Slava Sabol Čuk in Luka Hrovat.

V uvodnih besedah je udeležence bralne značke pozdravila povezovalka programa Marta Starbek Potočan ter k besedi povabila direktorico knjižnice Domžale mag. Barbaro Zupanc Oberwalder, ki je zbranim bralcem v dvorani Knjižnice Domžale dejala: «Veselim se dogodka branja v živo. Današnji večer spada mednje, saj se zaključuje letošnji bralni projekt in odpiramo novo sezono, kjer spodbujamo branje pogosto po krivici prezrtih knjig in poezije, ki ostajajo zaprte na naših knjižnih policah. Zato pa smo tu knjižničarji, da opozorimo na tista prezrta dela, katera bi starejši bralci morali prebrati«. (več v videu)

Zatem je zbranim v dvorani spregovorila Slava Sabol Čuk, ki je skupaj z Luko Hrovatom izdelala priporočilni seznam literature za branje: »Pozdravljeni spoštovani ljubitelji knjig in branja. Vesela sem, da vas večina sodeluje že v sedmi sezoni knjižnega projekta »okusimo besedo«, vse čestitke in zahvala seveda tudi vsem, kateri ste se nam priključili letos prvič ali pa morda po krajšem premoru«. (več v videu)

Letos je v bralni znački sodelovalo 114 bralcev, od tega jih je 85 zaključilo bralno značko. V matični Knjižnici Domžale 36 bralcev, v enoti Mengeš 16, enoti Moravče 7, enoti Trzin 16 in enoti Šentvid 10 bralcev. Seveda so vsi ti bralci prejeli priznanje za bralno značko, knjižne nagrade pa so prispevali sponzorji: Založba Ebesede, Založba Sanje, Založba Miš, Študentska založba, Založba Primus, Celjska Mohorjeva Družba, Učila, Zala in Mladinska knjiga. V kulturnem programu je sodeloval pevec in kitarist Metod Banko, ki je zapel nekaj uglasbenih poezij.

V Knjižnici Domžale z izborom literature želijo izpostaviti aktivnejši pristop k iskanju in branju kakovostnih vsebin, povezanih s poslanstvom promocije branja in bralne kulture. Na koncu se je Slava Sabol Čuk vsem ljubiteljem kulture zahvalila za sodelovanje: »Čestitam za finalni zaključek in seveda vabljeni h branju tudi v prihodnje. – In čas bo gladko stekel med stranmi -, kot bi zapisala Slavenka Drakulič, tudi ena od priporočenih avtoric bralne značke«.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi