Zagret za tek: Vse kar ste hoteli vedeti o teku, pa si tega niste upali vprašati

Marko Roblek je teku predan že 27 let. Pretekel je okoli 50 maratonov, deset od tega bos. Tek dviguje razpoloženje, pomlajuje, med tekom se rojevajo dobre ideje in spoznava nove ljudi. Je zagovornik minimalizma, saj meni, da popolnost lahko dosežeš takrat, ko odstraniš vse kar lahko.

V Knjižnici Domžale so v četrtek, 26. septembra 2019, gostili Marka Robleka, vitez dobrega teka in soorganizatorja enega najpriljubljenejših tekaških tekmovanj pri nas “Nočna 10ka”, ki je napisal trenutno najbolj vročo knjigo o teku z naslovom Zagret za tek, v kateri lahko izveste vse, kar ste hoteli vedeti o teku, pa si tega niste upali vprašati. Pogovor z avtorjem knjige je vodil Peter Štrukelj.

Pri teku smo vsi enaki in to je največja prednost teka. To je naravno gibanje, brez navlake. Ni razlik med nami, vsi moramo kilometre, ki so pred nami preteči. Knjiga vsebuje spoznanja o teku in postreže z nasveti začinjenimi s humorjem. Spoznali boste kako se lotiti teka, kako za tek navdušiti partnerja, izbrati ustrezno tekaško opremo, poleg tega knjiga vsebuje tudi potopise svetovnih maratonov.

Pogovor z bosonogim vitezom teka Markom Roblekom je vodil Peter Štrukelj.

Na predstavitvi knjige Zagret za tek, ki je v Knjižnici Domžale potekala v okviru Evropskega tedna športa in Nacionalnega meseca skupnega branja, je avtor Marko Roblek z obiskovalci delil kopico tekaških nasvetov in humornih napotkov, kar si lahko ogledate v zgornjem videu.

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje ostaja #BEACTIVE (ang. Bodite aktivni) in v Sloveniji “Bodi aktiven, bodi zdrav”, njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto. V knjižnicah si lahko v septembru izposodite izjemne knjige s področja športa, ki so pripravljene na posebnem mestu.

Zagret za tek je trenutno najbolj vroča knjiga o teku.

Letošnji, drugi Nacionalni mesec skupnega branja 2019, poteka od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek ®Tedna otroka). Letos se v Knjižnici Domžale z NMSB pridružujejo evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere: www.europereads.com), ki povezuje že obstoječe bralne aktivnosti po vsej Evropi z namenom dviga zavesti o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Skupni cilj kampanje je dati vsakemu državljanu možnost postati bralec in polno sodelovati v evropski družbi. Podpis zaveze o aktivnem podpiranju prizadevanja za boljšo pismenost, je potekal 9. septembra, na nacionalnem strokovnem posvetu Bralnega društva Slovenije, uradnem začetku NMSB 2019. Skladno z enim od ciljev pobude EUReads / Evropa bere pa vas že zdaj pozivamo, da se jim pridružite pri 15 minutah branja ali glasnega branja na dan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi