Zadnji ledeni lovci na tronu 12. festivala gorniškega filma

Celovečerni dokumentarni film Zadnji ledeni lovci pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj 4000 letih obstoja v neusmiljenem naravnem okolju, grozi izginotje. Omenjeni dokumentarni film je prejel osrednjo nagrado, glavno nagrado mesta Domžale na letošnjem 12. festivalu gorniškega filma, kar je tudi prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma, da je glavno nagrado prejel slovenski film.

V petek, 2. marca 2018, je v Mestnem kinu Domžale potekala domžalska premiera dokumentarnega filma »Zadnji ledeni lovci«, ki je bila razprodana v hipu. Zelo dober celovečerni dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije. Le 4500 prebivalcev naseljuje 20.000 km dolgo obalo vzhodne Grenlandije. To je eno najredkeje poseljenih območij na zemeljski obli, ki ga zaradi skrajno odročne lege ni dosegla kolonizacija. V surovem naravnem okolju je vzniknila ena najbolj specializiranih lovskih kultur na svetu. Vendar se je morala avtohtona inuitska kultura, ki tu obstaja že štiri tisočletja, ob vdoru modernega sveta v zadnjem stoletju spopasti z dramatičnimi spremembami. S prehodom od življenja v popolni osami do neposrednih učinkov in posledic globalizacije. Svet Inuitov se zdaj spreminja s svetlobno hitrostjo.

V uvodu pogovora po projekciji filma je Jure Matičič, vodja programa v Mestnem kinu Domžale, povedal, da je mednarodna žirija 12. Festivala gorniškega filma osrednjo nagrado, nagrado mesta Domžale, namenila filmu Zadnji ledeni lovci (Rožle Bregar, Jure Breceljnik, Slovenija). »Film je čaroben, od prvega do zadnjega prizora. V njem spoznamo Grenlandijo in njene prebivalce, izjemno avtentična zgodba pa je predstavljena prav z njihovega zornega kota. Protagonisti filma nas popeljejo v čudovit in nedotaknjen svet, kjer življenje še vedno poteka skladno z naravo,« je žirija zapisala v obrazložitvi.

Od leve proti desni: Slaviša Majstrovič, Rožle Bregar in Jure Matičič.

V pogovoru v katerem sta sodelovala režiser Rožle Bregar in producent Slaviša Majstrovič, smo slišali o nenadni smrti fotografa in režiserja Jureta Breceljnika, ko so imeli že kupljene karte za Grenlandijo. Tako žal Jure Breceljnik ni uspel dokončati svojih največjih filmskih sanj, dokumentarnega filma o zadnjih ledenih lovcih na vzhodni Grenlandiji, kamor se je po snemanju leta 2014 tako zelo želel vrniti. Njegova zvesta filmska ekipa produkcijske hiše Film IT je Juretovo delo maja 2017 dokončala. Film Zadnji ledeni lovci je posvečen njegovi hčerki Eli Breceljnik, kot tudi Juretu –  v čast in še zadnji spomin na njegovo neustavljivo strast in ljubezen do fotografije in gibljivih slik.

Od gosta pogovora smo iz prve roke izvedeli, kakšno je življenje na Grenlandiji, kako je tam družina velika vrednota, sopomoč med seboj ob težavah, o njihovi preproščini do neizprosnega trdega življenja in dela, pa o kitovih in tjulnovih »poslasticah«, o njihovem načinu življenja nekoč in danes, ko je tudi njih dosegla motorizacija in komunikacijske »dobrote« sveta … Film Zadnji ledeni lovci torej naslavlja širšo tematiko, s katero se ob trku z družbenimi spremembami na krilih globalizacije srečujejo domorodna ljudstva in širše gledano tradicionalni načini življenja po vsem svetu. Film z občutkom za detajl in širšo sliko gledalcu približa pokrajino, ki jo oblikujejo ledeniki, kristalno čista voda, pa tudi živopisna, redka naselja. Zagate Inuitov spoznamo s pozornim očesom kamere, v katero se ujame tudi donkihotska trma teh ledenih lovcev, kako običaje, preden potonejo v pozabo, predati naslednji generaciji.

Zadnji ledeni lovci na tronu 12. festivala gorniškega filma.

Rožle Bregar (1988), fotograf, direktor fotografije, alpinist in popotnik, je leta 2010 diplomiral iz športne fotografije na Akademiji za multimedijo v Ljubljani. Je eden mladih ustvarjalcev, članov multimedijskega produkcijskega kolektiva Vizualist. Njegova filmografija v vlogi direktorja fotografije sega vse od komercialnih krajših filmov do celovečernih igranih ter dokumentarnih del. Za svoje kreativno filmsko udejstvovanje na področju fotografije je že kot mlad ustvarjalec prejel vrsto nagrad, med njimi tudi prestižno nagrado Iris, ki jo podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije. Na festivalu FEMF v Piranu je nazadnje prejel tudi nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo za film Zadnji ledeni lovci, ki ga je po tragični smrti režiserja Jureta Breceljnika dokončal v sorežijski vlogi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi