Začenja se 15. jubilejni poletni kulturni festival Studenec 2015

Drevi ob 21. uri se začenja jubilejni 15. poletni kulturni festival Studenec 2015. V krtinski cerkvi bo nastopil Slovenski komorni zbor iz Ljubljane z dirigentom Ferdinandom Mejíasom. Edini poklicni zbor v Sloveniji še ni nastopil v tej lepi in izjemno akustični cerkvi, zato se vsem ljubiteljem lepega petja obeta prijeten in morda nepozaben dogodek. Slavnostni govornik bo predsednik državnega sveta Mitja Brvar.

V Poletnem gledališču na Studencu je tako rekoč že vse pripravljeno za letošnji jubilejni, 15. poletni kulturni festival, ki nas bo z glasbo in gledališko predstavo razveseljeval od začetka junija do konca avgusta.

»Vam želimo prepustiti presojo, ali se je vredno spominjati vseh naših predstav in prireditev, še posebej pa vseh dosedanjih festivalov, ki jih bo vključno z letošnjo sezono že petnajst zapored,« je zapisal predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar. »Razlog za skromen jubilej torej obstaja, saj smo v teh letih izvedli in gostili veliko število izjemnih koncertov, operet, oper in gledaliških predstav. Ne želimo prikrivati zadovoljstva, da so naše domače predstave izjemno dobro sprejete s strani obiskovalcev. Še posebej nas veseli, da so zelo dobro obiskane, kar nam daje vedno znova novih moči in potrditev, da smo na pravi poti in da ustvarjamo za vas, za ljubitelje glasbe in prijatelje gledališča.«

In letošnji program? Za ljubitelje narodno zabavne glasbe bo vsekakor velik glasbeni dogodek koncert ob 45-letnici ansambla Franca Miheliča ob izidu knjige Ivana Sivca Franc Mihelič, glasba je moj čarobni svet. Gostje koncerta, ki bo v petek, 19. junija, ob 21. uri, bodo Bratje Smrtnik iz avstrijske Koroške, ki bodo zapeli ob 30-letnici svojega delovanja. Ob tej priložnosti bodo nastopili tudi člani veteranske zasedbe Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane. Koncert bo vodil TV voditelj Boštjan Romih.

V soboto, 27. junija 2015, ob 21. uri bo v Poletnem gledališču na Studencu osrednji kulturni dogodek uprizoritev opere Traviata Giuseppea Verdija v izvedbi SNG Opera in balet iz Ljubljane. Uprizoritev bo v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Za letošnjo domačo gledališko predstavo smo izbrali romantično, komično in čarobno igro s petjem KRALJ GORA IN LJUDOMRZNIK Ferdinanda Rajmunda, avstrijskega dramatika, pesnika in igralca, v prevodu Boruta Trekmana; glasbo je napisal Slavko Avsenik ml. »Predstava v slovenskem prostoru še ni bila uprizorjena, zato bo izvedba še toliko bolj zanimiva, deloma tudi zaradi lastne priredbe, prilagojene razmeram in pogojem poletnega gledališča,« pravi Lojze Stražar. »Ferdinand Rajmund je bil v svojem času skupaj z Johannom Nestroyem glavni predstavnik dunajskega ljudskega gledališča. V svojih dramah je večinoma tudi sam nastopal v glavnih vlogah. Tako se v ustvarjalnosti dramaturg in igralec lahko najbolj zbližata, je menil avtor. Ta igra je v avstrijskih gledališčih pogosto izvajana in je ena večjih Rajmundovih uspešnic, zato ni dvoma, da predstava s petjem ne bi navdušila tudi naših gledalcev. V glavnih vlogah bosta nastopila Jože Vunšek in Jure Sešek, v drugih, nič manj pomembnih vlogah, pa bodo nastopili obiskovalcem že znani obrazi – pevci in igralci naših domačih predstav. Menimo, da bomo tudi letos obiskovalce navdušili, še posebej zato, ker je predstava nastala izpod peresa odličnega avtorja, ker bo izvedena prvič prav pri nas in deležna vsaj petnajstih ponovitev.«

V poletnem gledališču na Studencu načrtujejo po premieri, ki bo v soboto, 18. julija 2015, ob 21. uri, kar petnajst ponovitev, ki bodo vse do konca avgusta.

»Močno si želimo, da bi nam 15. festival uspel v vseh vidikih, predvsem pa da bi obiskovalci cenili naša velika prizadevanja za ohranjanje tradicije in pospeševanje rasti pšeničnega klasja in drugih žlahtnih rastlin. Brez sonca, zraka in vode in brez vas, zvestih obiskovalcev naših prireditev, bi se neizkoriščen čas prehitro začel kopičiti na zalogo, česar si ne želimo. Želimo si ravno nasprotno, svojo skromno ustvarjalnost in čas podariti tudi drugim – vsem ustvarjalcem, obiskovalcem in družbi – pravzaprav jaz tebi in ti morda meni,« sklene Lojze Stražar.

»Veseli bomo srečanja z vami v našem gledališču, kjer čutimo le dobro in navdušujočo energijo. O tem bi se veljalo prepričati tudi tistim, ki v to dvomijo. Pa nasvidenje!«

Avtor: Primož Hieng; KD Miran Jarc Škocjan
Tagi