Z zahvalno sv. mašo obeležili 25-letnico delovanja Vrtca Dominik Savio Karitas Domžale

V začetku aprila leta 1993 je Vrtec Dominik Savio Karitas Domžale odprl svoja vrata. Kot eden izmed prvih katoliških vrtcev v Sloveniji je ponudil varstvo prvi generaciji otrok. Čeprav so bili začetki težki, so dobri ljudje in vsi tisti, ki so v vrtec verjeli, pomagali in sodelovali po svojih močeh.

V soboto, 21. aprila 2018, so obhajali slovesno sveto mašo, s katero so se zahvalili Bogu za 25 let delovanja župnijskega vrtca. Ob tej priliki so bili povabljeni k sveti maši vsi sedanji in nekdanji varovanci vrtca, starši in stari starši otrok, ki sedaj ali so kdaj v preteklosti obiskovali vrtec. S tem so izrazili podporo tudi sedanjemu vodstvu in vzgojiteljicam pri njihovem delu.

Sveto mašo je daroval mag. Klemen Svetelj, župnik v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah, ki je v pridigi lepo opisal pomen vrtca, v katerem s spoštovanjem, sodelovanjem in lastnim zgledom razvijajo in širijo prijateljstvo in veselje do vsega stvarstva. Zato imajo tudi lep slogan «Naš vrtec smo mi, otroci luči.«

»Ob 25-letnici se zahvaljujemo vsem, ki ste vrtcu pomagali pri sami ustanovitvi in kasneje pri delovanju, ko je bilo kar nekaj vzponov in padcev. Zahvala tudi vsem dobrotnikom in donatorjem, ki nas podpirate s konkretnimi materialnimi in finančnimi sredstvi in tako omogočate, pomagate pri delovanju vrtca,« je dejala   ravnateljica Vesna Stanek,  ter se zahvalila direktorju vrtca Dominik Savio  mag. Klemnu Svetelju za vso podporo in neumorno udejstvovanje, ki ga poleg ostalega dela vlaga v vrtec.

Slavnostne svete maše se je udeležila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je v nagovoru vse lepo pozdravila ter v svojem in imenu Občine Domžale zaželela vrtcu vse najboljše: »V teh 25. letih je vrtec postal pravi dom za naše otroke. To je topel dom, v katerem so še žive vrednote, na katere žal v današnjem času prepogosto pozabljamo.« Ob koncu je čestitala ravnateljici vrtca Vesni Stanek za požrtvovalno delo kolektiva Vrtca Dominik Savio.

Iz zgodovine vrtca lahko razberemo, da je  bilo sprva  v vrtcu 30 otrok v dveh oddelkih. Že čez nekaj let se je k vrtcu zgradil prizidek, kar je omogočilo sprejem otrok v dva dodatna oddelka. Vendar tudi to ni bilo dovolj in večnamenska soba je hitro postala samostojna igralnica. Danes vrtec obiskuje 85 otrok, ki so razporejeni v pet oddelkov. Za vse te otroke skrbi dvanajst zaposlenih, ena zunanja izvajalka in en prostovoljec. Zelo prijetni so redni obiski gospoda župnika, ki se ga otroci razveselijo vsakič, ko pride v vrtec. V preteklih 25. letih se je v vrtcu zvrstilo pet generacij, kar je približno 450 otrok. Nekateri od njihovih varovancev se sedaj vračajo kot dijaki srednje vzgojiteljske šole, študenti pedagoške fakultete ali kot starši, ki želijo svoje otroke vpisati v njihov vrtec. Nekateri so se v vrtcu celo zaposlili. Zavetnik  vrtca sv. Dominik Savio jim je s svojo prijaznostjo, poštenjem, ljubeznivostjo in nesebično pomočjo vsem za vzgled, zato se v vrtcu trudijo delovati po njegovem vzoru.

Kdor je želel, si je pred mašo ali pa po maši lahko ogledal tudi pregledno razstavo fotografij 25-letnice delovanja. Po sveti maši se je slavje nadaljevalo na ploščadi pred cerkvijo, kjer so se vsi posladkali z dobrotami, ki so jih napekle pridne roke farank.

Tudi iz naše strani iskrene čestitke ob 25 letnici delovanja!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi