Z vami bom na rajžo šel

V Zavodu za založniško dejavnost Harlekin No. 1 so v teh dneh izdali povsem nov in na novo zasnovan turistični vodnik, ki smo ga tokrat namenili invalidom in drugim gibalno oviranim osebam, delno tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim. Avtor vodnika z naslovom Z vami bom na rajžo šel je publicist in fotograf Primož Hieng, ki je do zdaj pri založbi Harlekin No. 1 izdal sedem turističnih vodnikov za odrasle in enega za otroke, poleg tega še sedem knjig s fotografijami iz zraka.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas od 12 do 13 odstotkov invalidov, to je nekaj manj kot na ravni Evropske unije – 15 odstotkov. Gre za populacijo 240.000 do 260.000 prebivalcev.

Z izdajo knjige Z vami bom na rajžo šel želijo prav invalidom in drugim gibalno oviranim osebam predstaviti 52 turističnih, kulturnih, etnoloških, cerkvenih in zgodovinskih točk, ki jih lahko obiščejo na enodnevnih izletih.

Razgledni stolp Vinarium. (Foto: Bojan Flander)

Avtor vodnika je z obsežno raziskavo ugotovil, da so številne tovrstne točke enostavno spregledane, čeprav so invalidom na vozičkih dostopne, z urejenim parkiranjem, prav tako je v večini primerov poskrbljeno za ustrezne in invalidom prilagojene sanitarije. Vodnik bo opremljen še s podatki o razdaljah med posameznimi kraji in končnim ciljem ter o možnostih pridobitve dodatnih informacij. Prav tako bodo objavljeni vsi koristni napotki glede gibanja invalidov. Menimo, da je bilo opravljeno veliko in pomembno delo, saj gre za prvi in popolni vodnik za invalide v Sloveniji.

Tehnični podatki: obseg: 264 strani, format: 14 x 21 cm, 300 barvnih fotografij, italijanska vezava (trde platnice).

Muzej premogovništva Velenje. (Foto: Aleksander Kavčnik)

Izid knjige so podprli: NLB Vita, BTC City, Postojnska jama, Lek, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Občina Dobrovnik, Občina Kranjska Gora, Občina Radovljica, Občina Zreče, Občina Žalec, Ocean Orchids Dobrovnik, Simbio Celje in Lions klub Kamnik.

Cena knjige je 28,50 evra (DDV je vključen v ceno). Naročite jo lahko na telefonski številki 041 991 857 ali na e-naslov: primoz.hieng@siol.net.

M.U.

Komentarji uporabnikov
Tagi