Z Boštjanom Videmškom in Matejem Šurcem o preiskovalnem novinarstvu

Slovenologija z dr. Noah Charneyem

Boštjan Videmšek, pronicljiv in prodoren Delov poročevalec iz kriznih žarišč, ter Matej Šurc, dolgoletni novinar Radia Slovenija, sta dobitnika številnih domačih in mednarodnih novinarskih nagrad. Ukvarjata se s preiskovalnim novinarstvom in pišeta knjige o občutljivih temah. Potujeta, raziskujeta, iščeta globlje … Ugledna in zanimiva slovenska novinarja je dr. Noah Charney gostil na novembrski Slovenologiji, ki je bila obenem tudi prva v novi sezoni.

V organizaciji dr. Noah Charneya ter Knjižnice Domžale je v torek, 19. novembra 2019, potekala Slovenologija, kamor sta bila tokrat povabljena Boštjan Videmšek, pronicljiv in prodoren Delov poročevalec iz kriznih žarišč, zadnje čase tudi maratonec in ultramaratonec, ter Matej Šurc, dolgoletni novinar Radia Slovenija, oba pa sta dobitnika številnih domačih in mednarodnih novinarskih nagrad.

Boštjan Videmšek je rojen leta 1975. Je dolgoletni Delov poročevalec s kriznih žarišč. Kot smo v pogovoru slišali, je v zadnjih letih med drugim poročal iz Afganistana, Iraka, Somalije, Demokratične republike Kongo, Sudana, Pakistana, Izraela in Palestine, Libanona, Kosova, Kavkaza, srednje Azije, Libije, Egipta, Sirije, Turčije ter prizorišč cunamija v jugovzhodni Aziji. Je redni sodelavec globalnih spletnih revij Revolve Magazine in Periodismo Humano.

Boštjan Videmšek je pronicljiv in prodoren Delov poročevalec iz kriznih žarišč.

V pogovoru so obiskovalci izvedeli, da njegove članke objavljajo tudi The New York Times, International Herald Tribune, El Periódico, La Voz de Galicia, El Semanal, Gatopardo, Gulf News, Jutarnji list, Globus, Dani, Oslobođenje in BBC World. Zadnja leta se intenzivno posveča tematiki afriških emigrantov v Evropi. V letih 2009, 2010 in 2011 je prejel nacionalno novinarsko nagrado v okviru natečaja Evropske komisije in bil trikrat v ožjem izboru za evropsko novinarsko nagrado. Je prejemnik najbolje prestižne slovenske novinarske nagrade bratstvo resnice 2011.

Drugi gost pogovornega večera je bil Matej Šurc, o njem pa smo lahko izvedeli, da je osnovno šolo in gimnazijo obiskoval na Jesenicah. Med letoma 1974 in 1979 je bil član Nogometnega kluba Jesenice (igral je v prvi postavi pionirskega in mladinskega moštva), leta 1978 je postal alpinist Alpinističnega odseka Bohinj. Njegova starša sta bila učitelja; oče telovadbe, mama razrednega pouka. Omeniti velja tudi brata Matjaža, ki je bil glasbenik, profesor na glasbenih šolah ter ravnatelj Glasbene šole Jesenice in Glasbene šole Nova Gorica. Šolanje je Matej Šurc nadaljeval Ljubljani, kjer je najprej dokončal prvostopenjski študij na Ekonomski fakulteti, nato je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, smer novinarstvo.

Matej Šurc je dolgoletni novinar Radia Slovenija.

Med študijem je pisal za Delo, Dnevnik, Sportske novosti, Železarja, Planinski vestnik in druge medije. Največ se je posvečal potopisnim reportažam in alpinizmu. Od leta 1988 je zaposlen v zunanjepolitičnem uredništvu Radia Slovenija. Ob koncu osemdesetih in v začetku devetdesetih let je poročal o prvih svobodnih volitvah na Madžarskem in Poljskem, o žametni revoluciji na Češkoslovaškem, o padcu berlinskega zidu in o revoluciji v Romuniji. Spremljal je dogodke ob razpadu Jugoslavije in poročal z bojišč na Hrvaškem. Spomladi 1992 se je za radio oglašal iz Tirane, poleti istega leta pa iz Moskve. Med letoma 1993 in 1997 je bil dopisnik RTV v Beogradu. Spremljal je vojno v BIH in politična vrenja na Kosovu. Nato je bil urednik Vala 202, med letoma 1999 do 2005 pa dopisnik v Washingtonu. Poročal je o terorističnih napadih 11. septembra in o ameriškem napadu na Afganistan in Irak.

Dr. Noah Charney je z zanimivima gostoma spregovoril o raziskovalnem novinarstvu.

Zadnja leta se ukvarja s preiskovalnim novinarstvom in piše knjige o občutljivih temah, ki se nanašajo na novejšo slovensko zgodovino. Večkrat je nastopil tudi kot moderator različnih športnih in kulturnih dogodkov.
Zanimiv pogovor z gostoma si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi