Z akvarelom Katarine Vidmar v jesen in zimo

Z razstavo “Z akvarelom v jesen in zimo” v Knjižnici Domžale, slikarka Katarina Vidmar predstavlja slike jesenskih in zimskih motivov narave, za katere so jo v veliki meri navdihnile podobe v Arboretumu Volčji Potok. S slikanjem v živo, pa je avtorica na odprtju razstave, ki je potekalo v torek, 17. septembra 2019, predstavila tehniko meditativnega slikanja in slikanja s tekočim akvarelom.

Slikarstvo je Katarino Vidmar poklicalo v zrelih letih, ko se je odločila za študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, smer slikarstvo. V zadnjih petnajst letih je ustvarila vrsto veliko stenskih poslikav, sodobnih fresk po celi Sloveniji pa tudi na Hrvaškem. V zasebnih stanovanjih in poslovnih prostorih, kot so Terme Olimia, Hiša Sonca v Lučah, itd. Pogosto v bivalne prostore pripelje drevesa, gozdove, veliko cvetočih dreves. To je poimenovala kar “Pogozdovanje slovenskih domov”.

Poleg tega razvija tehniko slikanja s tekočim akvarelom in tako imenovano meditativno slikanje, ki ga predaja v Slikarski šoli meditativnega slikanja. To je slikanje v stiku z naravo s poudarkom na čutenju, na samem procesu slikanja, ustvarjanja in ne na končnem izdelku. Tako se osvobodimo omejujočih prepričanj, ki nam onemogočajo sproščen ustvarjalen proces. Obenem pa se z lahkoto učimo slikarskih spretnosti in znanj. Program med drugim poteka tudi v Arboretumu Volčji Potok, v prelepem okolju mogočnih dreves in barvitega cvetja, prostranih travnikov in gozdov. Vsako srečanje je resnično enkratno doživetje.

Na razstavi v Knjižnici Domžale nam Katarina Vidmar predstavlja slike jesenskih in zimskih motivov narave, za katere so jo v veliki meri navdihnile ravno podobe v Arboretumu Volčji Potok. Na odprtju razstave je s slikanjem v živo obiskovalcem predstavila tehniko meditativnega slikanja in slikanja s tekočim akvarelom. Medtem, ko je vihtela čopič nam je zaupala, da njen slikarski navdih vedno pride iz narave. Življenje rastlin, naravnih elementov in živali so ji pogosto mnogo bližje od vrvenja človeškega uma. Slikarstvo, prelivanje občutkov in zaznav na papir, slikarsko platno ali steno je tako za slikarko stanje enosti z naravo. Vrtnice, drevesa, izviri in reke so najpogostejši motiv, ki jo vedno znova pritegnejo. Zadnje leto je nastalo lepo število slik vrtnic, ki jih ima zelo rada. Svojo ljubezen do slikanja narave prenaša naprej v Slikarski šoli meditativnega slikanja, ki poteka v Arboretumu Volčji Potok.

Razstava bo v dvorani Knjižnice Domžale na ogled do 30. septembra 2019.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi