Vstajenjska procesija na veliko noč – praznik veselja in upanja

Veliko noč, ki jo obhajamo danes je najpomembnejši krščanski praznik. Ta dan se namreč spominjamo največjega čudeža in temelja naše vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Po starodavni slovenski navadi po nekaterih župnijah v jutranjih urah potekajo vstajenjske procesije z Najsvetejšim.

Tudi v Domžalah je danes zjutraj potekala vstajenjska velikonočna procesija. Že od šeste ure so pritrkovalci izvabljali iz zvonov čudovito glasbo, ki je naznanjala vstajenje Kristusa in vabila h procesiji,  ki so jo zaključili z veličastno velikonočno vstajenjsko sveto mašo, katero je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj. Na veliko noč kristjani po svetu praznujemo največji dogodek cerkvenega leta: vstajenje odrešenika Jezusa Kristusa od mrtvih. S koncem 40-dnevnega posta je to tudi čas za velikonočne dobrote.

Velika noč je praznik veselja in upanja. Skrivnost vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus odprl pot v večno življenje. Na veliko noč je Jezus tretji dan po križanju vstal od mrtvih. Kristjani verujemo, da je Jezus Kristus s svojim trpljenjem, smrtjo in vstajenjem odrešil ljudi brezupnega položaja v zemeljskem življenju in jim odprl pot v večno življenje. Jezus je v svojem zemeljskem življenju večkrat napovedal svojo smrt in vstajenje od mrtvih, ki bo pomenila osvoboditev od brezupnega položaja človeka v končnem zemeljskem življenju. Kristjani verujemo v Jezusovo vstajenje zaradi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost. Dva učenca na poti v Emavs sta ga prepoznala po lomljenju kruha.

Velika noč je del velikega tedna in zaključek velikonočnega tridnevja, ki se začne na veliki četrtek. Takrat je po verovanju Jezus na zadnji večerji posvetil kruh in vino, ki simbolizirata njegovo telo in kri, ter s tem uvedel obred evharistije, osrednjega dogodka vsake svete maše. Na veliki petek se kristjani spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu, veliko soboto pa preživimo z mislijo na svojega odrešenika v Božjem grobu, pripravljamo tradicionalne velikonočne jedi in blagoslavljamo domove.

Na velikonočni ponedeljek želimo kristjani utrditi našo vero v vstalega Jezusa tako, da veselo novico o vstajenju delimo s prijatelji in se skupaj z njimi veselimo. Obiskovanja in osebna voščila so dobra priložnost za osebni stik in sporočilo upanja med sorodniki, prijatelji znanci in vsemi ljudmi.

Vsem želimo vesele in blagoslovljene velikonočne praznike!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi