Vsako leto atraktivne maske Jožeta Töniga popestrijo pustno dogajanje

Že več kot dve desetletji ne mine Pustni karneval na Viru pri Domžalah, da v sprevodu številnih skupinskih in posameznih pustnih mask, ne bi sodelovale maske atraktivnih politikov in tudi tajkunov, ki so nastale izpod rok domžalskega kiparja, slikarja, grafika, restavratorja in konzervatorja Jožeta Töniga. Ravno atraktivnost njegovih mask, ki so narejene na karikativen način, vsako leto izstopajo in popestrijo pustni sprevod. Njegove maske pa se ne pojavljajo samo na Viru, temveč tudi po drugih slovenskih krajih, kjer organizirajo razne pustne sprevode, pa tudi pustne razstave.

Za letošnji pust je Jože Tönig izdelal štiri nove maske politikov: aktualnega domačega premierja Mira Cerarja, ameriškega predsednika Baraka Obame, ruskega predsednika Vladimirja Putina in prve dame na evropskem političnem parketu, nemške premierke Angele Merkel. Vse te nove maske domžalskega umetnika, so se že predstavile na postavitvi Strička na Viru minulo soboto.

V tem predpustnem času smo Jožeta Töniga obiskali na njegovem domu in si ogledali skoraj vse njegove maske, ki so nastale v vseh teh letih. Jože je z izdelovanjem mask pričel v 90-tih letih prejšnjega stoletja, do sedaj pa je izpod njegovih rok nastalo 42 različnih mask, večinoma politikov, nekaj pa je tudi drugih, šaljivih. Povprečno na leto izdela štiri maske. Prvi dve, ki ju je izdelal, pa sta predstavljali nekdanja že pokojna politika Staneta Dolanca in Slobodana Miloševića. Poleg mask politikov, lahko rečemo celoten »cvet« slovenske politike, je izpod njegovih rok nastalo tudi nekaj mask slovenskih tajkunov. Nekateri med njimi sedaj grejejo zaporniške postelje, spet drugi pa bolnišnične …

Maske, ki jih izdela Jože vsako leto popestrijo pustno dogajanje.

Za izdelavo takšnih mask moraš zagotovo imeti spretne prste, kot jih ima Jože. Za izdelavo ene maske mora najprej narediti kalup, ki ga izdela iz gline. Seveda pa mora kalup spominjati na tistega, ki ga izdeluje. Pri tem si Jože pomaga s fotografijami obrazov, ki jih najde na spletu. Le-te (običajno več) obesi na bližnjo tablo in prične z izdelovanjem. Ker ga karikatura že od nekdaj izredno privlači, so njegove maske bolj karikativne. Ko je kalup enkrat narejen, običajno porabi zanj dober teden dni, potem prične z izdelovanjem maske. Na notranjo stran nalepi štiri sloje papirnatih trakov, ki jih lepi z lepilom narejenim iz moke. Ko se vsa stvar posuši, notranjost oblepi z lepilnim trakom, nato pa sledi še poslikava maske. Pri tem uporablja akrilne barve. Ob tem je Jože povedal, da so nekatere maske politikov, ki jih je izdelal pred leti, potrebne dodatnega barvana. Po toliko letih so namreč nekateri politiki že osiveli … Izdelava same maske brez barvanja pa traja približno štiri ure.

Maske Jožeta Töniga so res zanimive, predvsem pa vsako leto nastane nekaj novih, atraktivnih. In te maske vsako leto res popestrijo pustno dogajanje. Tako bo tudi letos.

Za izdelavo maske Jože najprej izdela kalup, ki spominja na določeno osebo.

Jože Tönig se je rodil leta 1954 v Trzinu in se leta 1957 preselil v Domžale, kjer živi in dela še danes. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kiparskih veščin se je učil pri prof. Dragu Tršarju. Na Centru srednjih šol v Domžalah je poučeval umetnostno vzgojo, nato pa na podiplomskem študiju leta 1996 magistriral iz restavratorstva in konzervatorstva. S svojimi deli se kaže kot vsestranski umetnik, ki ga privlači svet preoblikovanja in eksperimentiranja na različnih področjih ustvarjanja in tehnik. Je kipar, slikar, grafik, restavrator in konzervator, ki na svoje likovno delo vselej gleda celotno in mu dodaja simbolično vsebino in fantazijski pridih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi