Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba

Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba je dokumentarni film o gledališki predstavi Boris, Milena, Radko in o štirih zelo znanih osebah, ki so jo ustvarile: o pisatelju in režiserju Dušanu Jovanoviću, igralki Mileni Zupančič in igralcih Radku Poliču in Borisu Cavazzi. To je zgodba o ljubezenskem trikotniku in o večplastnem ter popolnoma odkritem prepletanju javnih umetniških podob in osebnih življenj protagonistov.

Domžalska premiera dokumentarnega filma "Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba" je v Mestnem kinu Domžale potekala v ponedeljek, 11. decembra 2017. Po projekciji filma se je gledalcem predstavil režiser Matjaž Ivanišin. Jure Matičič, programski vodja v Mestnem kinu Domžale, je z vprašanji spretno spraševal režiserja o nastanku filma, scenariju, o snemanju v drami, o odnosih tako slavnih igralcev, kot so nastopajoči v dokumentarnem filmu Dušan Jovanović, Milena Zupančič, Radko Polič in Boris Cavazza. Nekaj vprašanj pa je naneslo tudi na prihodnost režiserja Matjaža Ivanišina in o njegovem prihodnjem načrtovanju snemanja filmov.

Film dokumentira štirimesečni proces nastajanja gledališke predstave, od prve vaje do premiere in hkrati odstira osebno življenje umetnikov ter pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti.

»To je film o ustvarjanju gledališke predstave. Film dokumentira nastajanje te predstave in njene protagoniste ter hkrati pripoveduje zgodbo o odnosu med resničnostjo in domišljijo, o odnosu med dejstvi in fikcijo. Film govori o odnosu med zelo osebnim in med javnim pogledom na umetnost, o našem nagnjenju do prepletanja najintimnejših življenjskih izkušenj z zgodbami, ki jih ustvarjamo in pripovedujemo. To je film, ki poskuša definirati, kaj od (iz)povedanega je ekshibicionizem in kaj je iskreno in včasih tudi boleče soočenje s samim seboj,« je povedal režiser Matjaž Ivanišin.

Matjaž Ivanišin, rojen leta 1981 v Mariboru, je diplomiral iz filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT. V Kinodvoru smo si pred leti lahko ogledali njegov dokumentarec Karpopotnik, ki je bil v Portorožu nagrajen z Vesno za najboljši scenarij, mednarodno premiero pa je doživel na festivalu v Rotterdamu. Ivanišinov najnovejši film Playing Men je letos poleti na mednarodnem filmskem festivalu FIDMarseille prejel nagrado Georgesa de Beauregarda, osvojil pa je tudi vesno za najboljši dokumentarec na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi