Vroča župa: Pravljice iz sosednje doline

V Menačenkovi domačiji je v sredo, 20. januarja 2016, potekal pripovedovalski variete z eno najbolj ''zašpičenih'' domačih pripovedovalsko-glasbenih zasedb, Vročo župo, ki je pripovedovala pravljice iz sosednje doline – interpretacijo ljudskih pravljic za odrasle.

Na večeru ljudskega izročila sta Rok Kosec in Goran Završnik na izviren način predstavila izbor zgodb Gašperja Križnika iz Motnika pri Kamniku, enega najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedk. Katarina Rus Krušelj pa je ob koncu pripovedk opravila še intervju z pripovedovalsko glasbenima pripovedovalcema.

V okviru pripovedovalsko-glasbenega večera, ki ga je Menačenkova domačija pripravlja v sodelovanju s Pripovedovalskim varietejem, so tokrat predstavili eno najbolj ''zašpičenih'' domačih pripovedovalsko-glasbenih zasedb, Vročo župo. Sestavljata jo pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik – dvojec, ki ni manjkal na nobenem Pravljičnem Rešetanju ekipe Za 2 groša fantazije, se pravljic lotevata "po decovsko", s svojim pristopom pa žanjeta uspehe pri občinstvu vseh starosti. Tudi v gornjih prostorih Menačenkove domačije je bilo obiskovalcev polno. Seveda so med obiskovalci prevladovali poslušalci srednjih let ter tudi nekaj otrok. Rok Kosec, dolgoletni spiker Radia Študent, in Goran Završnik, izkušen glasbeni improvizator, sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih zgodb, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Grozdje stare Magdičke itd. Pravljični duet, ki trga gate in navdušuje tudi stare mame in ate, je tokrat predstavil pet zgodb Gašperja Kržišnika iz Motnika. Obiskovalci so se hudomušnosti interpretacije dodobra nasmejali, umetnika pa sta po vsaki pripovedki požela močan aplavz.

Lepa gesta Menačenkove domačije, da je povabila na večer pripovedk prav Vročo župo, ki sta res zažgala ter dodobra ogrela vse prisotne.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi