Vrhunski obletnici Alpskega kvinteta in Slovenskega okteta

Ko se na odru združita Alpski kvintet in Slovenski oktet, obe več kot preizkušeni glasbeni zasedbi, ko je v poletnem avditoriju res tisto pravo občinstvo in ko za spremembo ni padla niti kaplja dežja, potem dobimo dogodek, kakršen je bil jubilejni koncert obeh zasedb v poletnem gledališču na Studencu.

Šestnajsti kulturni poletni festival Studenec 2016 se približuje vrhuncu: prihodnjo soboto, 25. junija, bomo poslušali opero Carmen, že v petek, 15. julija, ob 21. uri pa bo premiera letošnje osrednje gledališke predstave, komedije Charleyeva tetka, ki jo bodo ob koncu tedna ponavljali še vse do konca julija in v začetku avgusta.

Alpski kvintet letos praznuje svojega abrahama, torej 50. obletnico delovanja. Zdi se, da je zasedba, v zadnjem času (ponovno) okrepljena s pevcem Otom Pestnerjem, v odlični formi z neizmerno veliko energije, kakršno so tudi zapustili na novem odru studenškega avditorija. Zasedba odličnih glasbenikov in pevcev se dela loteva profesionalno in tako je nekaj čez polnoč po treh urah glasbe tudi izzvenel jubilejni koncert.

Alpskemu kvintetu se je na odru pridružil še Slovenski oktet, ki letos slavi 65. obletnico. Odveč so vse besede, saj tako ubranih in še vedno mladih in svežih glasov že dolgo nismo slišali. Presenečenje večera je bil nastop v drugem delu koncerta, ki so ga člani Slovenskega okteta začinili s slovensko ljudsko glasbo, oblečeni pa v gorenjske narodne noše. Slišali smo tudi nekaj skupnih točk Alpskega kvinteta in Slovenskega okteta.

Alpski kvintet se je tokrat odlično okrepil še z godalnim orkestrom Alenke Semeja ter z dodatnimi pihalci, trobilci in bobnarjem, v taki postavi pa so tudi v zgodnjem nedeljskem jutru sklenili mogočen glasbeni nastop jubilantov. Približno 30 glasbenic in glasbenikov ter pevcev je dodobra napolnilo duše skoraj tisoč poslušalcev, tako da s Studenca ni odšel nihče ravnodušen in marsikdo se bo koncerta spominjal še kar nekaj časa.

Že dolgo časa nismo slišali toliko spontanih aplavzov, kot na sinočnjem koncertu, ki ga je v dveh delih posnela TV Slovenija. Koncert sta povezovala Betka Šuhelj Mikolič in Vinko Šimek, ki sta svoje delo opravila z največjo mero profesionalnosti, nevsiljivo in hkrati dopadljivo.

To je bil resnično vrhunski glasbeni dogodek v čudovitem okolju poletnega gledališča na Studencu, kjer so se pretakali izjemni slapovi energije. Alpskemu kvintetu želimo še naprej odlično začrtano glasbeno pot, Slovenskemu oktetu pa prav tako lahko izrečemo iskrene čestitke ob jubileju, predvsem pa se zahvalimo, da znajo člani svoje petje prilagoditi tudi taki zasedbi, kakršna je Alpski kvintet. Kakorkoli že: ljudje imajo radi domačo glasbo, narodno-zabavno, slovensko umetno ali ljudsko pesem, saj je vseeno, kako jo imenujemo. Glasba je in ostaja univerzalni jezik sveta. Dejstvo je, da jo ob 25. obletnici samostojne Slovenije v ne preveč radostnem času potrebujemo kar zvrhano mero na poti v morda nekoliko bolj optimistične čase.

Zahvala gre seveda tudi KD Miran Jarc Škocjan in Lojzetu Stražarju (ki mu tik pred začetkom koncerta ni bilo prav nič težko poiskati stole za zadnje obiskovalce) za uvrstitev tega izjemnega glasbenega dogodka v program 16. kulturnega poletnega festivala 2016. Bližata se torej cigansko vroča Carmen že prihodnjo soboto in še bolj vroča Charleyeva tetka, ki bo s smehom in dobro voljo zagotovo polepšala letošnje poletje. 

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi