Vrata odprla razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj, ki rešujejo življenja otrok

V Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani je vrata odprla razstava priljubljenih Punčk iz cunj, s katerimi UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok proti nevarnim otroškim boleznim. Sodelujoči v projektu ter številni obiskovalci so v prijetnem vzdušju odprtja znova potrdili, da gre za enega najbolj priljubljenih in uspešnih dobrodelnih projektov v Sloveniji, s katerim je UNICEF Slovenija doslej rešil življenja že več kot 18.500 otrok. Med dolgoletnimi ustvarjalci Punčk iz cunj so tudi prostovoljke iz Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Unikatne, ročno izdelane UNICEF-ove Punčke iz cunj že 16. leto dokazujejo, da lahko prav vsak izmed nas naredi nekaj dobrega. S tem vodilom nastajajo edinstvene punčke, ki jih predano ustvarjajo prostovoljci iz vse Slovenije, pa tudi najmlajši v šolah in vrtcih. Z donacijo 20 evrov lahko obiskovalci posvojijo punčko iz cunj in omogočijo cepljenje otroka proti šestim nevarnim boleznim (ošpice, davica, oslovski kašelj, otroška paraliza, tetanus in tuberkuloza). Te bolezni v državah v razvoju marsikdaj pomenijo razliko med življenjem in smrtjo, zato je cepljenje izjemno pomembno. S podporo dobrosrčnih ljudi je tako UNICEF Slovenija v 15 letih omogočil cepljenje več kot 18.500 otrok; to je za več kot 840 osnovnošolskih razredov otrok.

Boštjan Škufca Zaveršek, predsednik upravnega odbora UNICEF-a Slovenija, in Nuša Derenda, podpornica UNICEF-a, s Punčkama iz cunj.

Punčke iz cunj so posebej za aktualno razstavo ustvarjali tudi mladi slovenski modni oblikovalci. Na otvoritvi so lahko obiskovalci ob prijetnem druženju s sodelujočimi v projektu prisluhnili glasbi Nuše Derenda, UNICEF-ove podpornice. Nuša je pred leti skupaj z UNICEF-om Slovenija obiskala Zambijo in spoznala, kako UNICEF-ovi programi pomoči s podporo darovalcev rešujejo življenja otrok.

Pisane punčke iz cunj so prave male mojstrovine, zato ne zamudite razstave v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani, ki bo na ogled vse do 9. maja, vsak dan od 8. do 20. ure (tudi med vikendom in prazniki).

Miha Ulčar; Foto: Unicef Slovenija

Tagi