Volkovi in druge zveri

Že nekaj časa se mi zdi, da se vse vrti okrog volkov in drugih nevarnih zveri, ki se jim je najbolj pametno izogniti. Pa ne mislim s tem na volkove in medvede, ki trenutno delijo javnost na dve strani ter so razburkali (politično) dogajanje v tako imenovanem času kislih kumaric. Ne, ne, ker to, da je največja zver v naravi človek, je kristalno jasno že moji, še ne štiriletnici.

Seveda tudi tokrat merim na knjige, v katerih so med glavnimi protagonisti volkovi … in jih je, nad čemer sem resnično presenečena, precej veliko. Najbrž tega ne bi biti nikoli ugotovila, če ne bi bila moja pupa naravnost fascinirana nad njimi in jih je samoiniciativno začela zbirati. Tole je njen spisek trenutno najljubših, najde pa se jih tudi nekaj zame.

Volk in sedem kozličkov

Ker gre za klasiko bratov Grimm, mislim, da mi vsebine ni treba opisovati, če pa jo vseeno malce primerjamo z drugimi znanimi klasičnimi pripovedkami, hitro opazimo podobnosti z angleško ljudsko Volk in trije prašički ali Rdečo kapico, ki sta tudi na hčerkini knjižni polici.

Strašni volk

Velika slikanica na 20 straneh je delo dveh odličnih umetnic, Svetlane Makarovič in Jelke Reichman, ki sta zaznamovali sleherno otroštvo na Slovenskem. Med drugim tudi moje in zdaj hčerkino. Ker ne znam lepše povedati, kot so izid knjige opisali v PR službi Mladinske knjige, si zato sposojam kar njihovega: »Ob osemdesetletnici obeh ustvarjalk se je Jelka odločila, da naslika Svetlanino pravljico Strašni volk – darilo vsem otrokom in tudi odraslim. Knjiga Strašni volk pripoveduje zgodbo o volku, ki se dela strašnega tako kot se za volka spodobi in kot ga uči mama. Tega strašnega volka sreča deklica, junaka se spoprijateljita in kmalu spoznamo, da volk ni tako zelo strašen, kot bi moral biti.«

Stepni volk

Knjigo sem (pre)brala na srednji šoli in je na mojem spisku, da jo ponovno vzamem v roke, že kar nekaj časa. Pravijo, da ti dobre knjige, v vsakem obdobju življenja v katerem si nahajaš, dajo nekaj drugega … in res se nadejam, da bo tako.

Modrost volkov

Avtorica knjige, Elli H. Radinger, je specialistka za volkove, ki je nekaj časa živela v ameriškem Wolf Park rezervatu za raziskovanje teh živali. Ko je letošnjega marca, ob izidu knjige, obiskala tudi Slovenijo, je razkrila kar nekaj presenetljivih dejstev o bitjih, ki obenem zbujajo strah in spoštovanje. Volkovi so nam namreč bolj podobni, kot katerokoli drugo bitje: tudi oni razmišljajo, načrtujejo in se med seboj inteligentno sporazumevajo.

Ženske, ki tečejo z volkovi

Enkrat sem jo že začela brati, pa mi ni šla, ker sem ob njej postala nervozna, saj ni najbolj »lahko prebavljiva«, če se malo pošalim. Že če preberete tale uraden opis: »Knjiga, ki je komplet dvajsetih pravljic, pospremljenih z razlago in s psihološkimi napotki za notranje življenje, je bila pozdravljena kot klasično in ključno delo o instinktivni naravi žensk,« vam najbrž postane jasno, kam volk taco moli. Ker verjamem, da mi bo vseeno odprla oči še na kakšen drugačen način, sem se je že lotila, vendar z novim, previdnejšim pristopom.«

Poznate tudi vi kakšno dobro?

Maham do prihodnjič,

Maša

 

Tagi