Vitez Adam Ravbar s konjeniki ponovno na Krumperku

V bitki pri Sisku leta 1593 je Adam Ravbar pomembno pripomogel k zmagi nad Turki. V tej intenzivni in kratki bitki so krščanske čete premagale številčno trikrat močnejšo turško vojsko pod okriljem Hasana paše Predojevića, ki je bila prvič poražena po siloviti turški ofenzivi ob koncu 16. stoletja. Turški poveljnik Hasan paša je bil izkušen poveljnik, a je podcenjeval bolje oboroženega nasprotnika. Adam Ravbar je bil vojak in posestnik, plemič, ki se je v slovensko zgodovino vpisal zaradi svoje vloge v največji vojaški preizkušnji svojega časa, v bitki nad Turki pri Sisku 22. junija leta 1593.

Pod Jamarskim domom na Gorjuši, kjer sta kraj dogodka krasili kulisi Krumperškega gradu in kapelice, so v nedeljo, 21. junija 2020, zanesenjaki Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale s predsednikom Alešem Stražarjem in okoliškimi ranči, po dvajsetih letih suše spet organizirali zbiranje konjenikov Adama Ravbarja pred odhodom na bitko v Sisak proti Turkom. Krumperk ima svojo zgodbo in zgodovino. Tu je bil doma vitez Adam Ravbar. To je tisti Adam Ravbar, ki je naklestil Turke, da si niso več upali glave pomoliti čez Savo.

V Evropi so tisti čas uspešno razvijali ognjeno orožje, ki se je izkazalo za odločilno tudi v tej bitki. Uporabljali so ga karlovški in kranjski arkebuzirji pod vodstvom Andreja Turjaškega, med njimi tudi manjši konjeniški oddelek, kateremu je poveljeval Adam Ravbar. Tako so 427 let po bitki pod Jamarskim domom v živo organizirali zbiranje konjenikov, odhod v bitko, samo bitko in prihod Adama Ravbarja s konjeniki nazaj na Krumperk. Drago Plevel, dramski igralec je v vlogi pisarja in z oblačilom tistega časa s pripovedjo o Adamu Ravbarju povedal nekaj dejstev peščici obiskovalcev. Prebral pa je tudi pesnitev o tej bitki.

Ravbarji so bili stara kranjska plemiška družina, ki je v 15. in 16. stoletju sodila med najodličnejše družine na Slovenskem. Med njihova posestva je svoj čas sodil denimo tudi kranjski Khislstein, a v Domžalah so najbolj ponosni na viteza Adama Ravbarja s Krumperka. Kot je dejal Drago Plevel, so Turki hodili na Kranjsko kot čebele na ajdo. Posebno v 15. stoletju. Kranjska dežela je obubožala zaradi neprestanih turških upadov. Celo stoletje so naši predniki trepetali in trpeli pred Turki. Leta 1593 je Kranjski deželi spet pretila turška nevarnost.
»Poveljniku kranjske konjenice vitezu Adamu Ravbarju so se takrat morali javiti Janez Družko, hlapec pri gospodu Murmajerju, Urban Družko iz Kravjega Brda, Gregor Znojilc, Gregor Učakar, Lampret Prelesnik, Jurij Dobovšek ter ostali konjeniki. Ban Erdfedi vodi 1200 konjenikov in pešcev, sledil mu je Andrej Turjaški in naš plemeniti Adam Ravbar z jedrom armade, kranjskim plemstvom in 300 izbranimi strelci,« je dejal Plevel. Sledil je zvočni posnetek bitke, zatem pa v živo prihod konjenikov z vitezom Adamom Ravbarjem na čelu.

Aleš Stražar, predsednik Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, je za naš portal povedal, da si želi, da do leta 2023, ko bo 430-letnica bitke pri Sisku, oživijo zgodbo o Adamu Ravbarju, kot je potekala do leta 2000, ko so nazadnje uprizorili to igro pod Jamarskim domom. Domžalski jamarji so bili ves čas vpeti v prikaz dogodkov, ki so se izvedli na Krumperku. Takrat je sodelovalo veliko narodnih noš, kmetje z vozovi in konji, kočijami, konjeniki s prapori in zastavami … Tudi konjeniki iz okoliških rančev so si enotni, da bi kot turistično prireditev lahko prikazali ta dogodek izpred 430 let.

Na poskusnem dogodku je sodelovalo 15 konjenikov iz petih okoliških rančev: Ranč Grum, čigar Dušan Grum je najbolj napenjal, da se ta dogodek za preizkušnjo odvije to nedeljo, ki najbolj sovpada dnevu dogodka izpred 427 let, Ranč pr´Osolet, Ranč Boštaj, Ranč pri Sabini – Sabina Novak ter člani Lukovške konjenice.

Kot je dejal Aleš Stražar, imajo kostume v njihovem društvu še od časov, ko so uprizarjali ta prikaz, sedaj bi se pa bilo lepo povezati z lokalnimi skupnostmi in za drugo leto pripraviti že bolj odmeven dogodek, ki bi vrhunec doživel leta 2023 ob 430-letnici zmage nad Turki pri Sisku. Seveda bi se to potem nadaljevalo, saj se takšnih dogodkov ne bi smelo kar tako pozabiti.

»Danes sem se oblekel v Ravbarjev kostum. Ta kostum je pred 27. leti zadnjič nosil Jože Lekan – Kučarjev iz Ihana. Jože je dolga leta igral vlogo Adama Ravbarja. Vloga mu je bila pisana na postavo. Bil je velik in močan. To je občutil tudi Krumperški konj, ki ga je jahal na prireditvah v soboto in na nedeljskih paradah«, je dejal Aleš Stražar, ki je tokrat igral viteza Adama Ravbarja.

Za konec so vsi konjeniki odjahali do gradu Krumperk, kjer so se z dovoljenjem lastnika gradu, ki živi v Kanadi in ob prisotnosti tukajšnjega skrbnika gradu, slikali pred grajskim vhodom, skozi katerega je odhajal in prihajal tudi Adam Ravbar.

Za zvočne efekte ter za ozvočenje je poskrbel Vili Kaker.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi