Vi ste luč sveta: Sveti na Slovenskem

Cerkev želi na naši življenjski poti nekatere izjemne osebnosti še posebej postaviti za zgled svetosti. Nekateri so svojo zvestobo Kristusu v veri sovražnem okolju potrdili z darovanjem življenja. To so mučenci. V življenju in delovanju drugih (spoznavalci) pa je okolica prepoznala posebno Božje delovanje in so se od tega sveta poslovili v sluhu svetosti. V knjigi Vi ste luč sveta, avtorja Franceta M. Dolinarja, so predstavljeni samo tisti Božji služabniki, ki so bili rojeni v širšem slovenskem prostoru ali so živeli in delovali med Slovenci.

Predstavitev knjige je potekala v torek, 23. januarja 2018, v veroučnih prostorih župnišča Domžale. Gosta in avtorja knjige Vi ste luč sveta je v uvodu predstavil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Svetnikov »ne delajo« v Rimu, avtor knjige France M. Dolinar položi na srce vsem tistim, ki Rimu očitajo, da zapostavlja Slovence, ker naj menda še ne bi imeli »čisto svojega« svetnika. V nadaljevanju se avtor sprašuje, kdo si v resnici sploh »zasluži« naziv svetnika. Kot ugotavlja tudi sam, v vsakdanjem življenju pogosto srečujemo ljudi, za katere radi rečemo, da so zaradi svojih plemenitih dejanj in odrekanj »svetniki«. Toda Cerkev s tem nazivom, če pojasnimo zelo popreproščeno, v resnici označuje samo nekatere izjemne osebnosti, ki so s svojim izpovedovanjem vere, načinom življenja in tudi posebnimi osebnostnimi lastnostmi vidno izstopali od drugih.

Na predstavitvi knjige je avtor France M. Dolinar povedal, da je Cerkev za blažene doslej razglasila lavantinskega škofa Antona Martina Slomška kot spoznavalca (Maribor 1999) ter mučence Francesca G. Bonifacia (Trst 2008), Lojzeta Grozdeta (Celje 2010) ter redovnici Krizino Bojanc in Antonijo Fabjan (Sarajevo 2011).

France M. Dolinar

Kot razkriva ta knjiga, obogatena s številnimi fotografijami, ima v nasprotju z laičnim prepričanjem tudi Slovenija kar nekaj svetnikov, pa tudi blaženih in Božjih služabnikov, ki so tako ali drugače povezani z našo deželo. Na ljubljanskih Žalah imamo skupaj pokopane božje služabnike – Božji služabnik Anton Strle, Božji služabnik Andrej Majcen, Božji služabnik Janez Frančišek Gnidovc ter Božji služabnik škof Anton Vovk. Uvodni del knjige nam tako razkrije, katerih trinajst svetnikov ima za Slovence zaradi njihove povezanosti z našim ozemljem ali predniki prav poseben pomen. Med svetniki so v knjigi predstavljeni sv. Pavlin II . Oglejski, sv. Albuin, sv. Domicijan, sv. Modest, sv. Servul, sv. Maksim Emonski, sv. Nazarij, sv. Ema Krška, sv. Hieronim, sv. Maksimilijan Celjski, sv. Just Tržaški, sv. Viktorin Ptujski in sv. Virgil. Med blaženimi spoznajte Lihardo Kamensko (Hildegardo), Lojzeta Grozdeta, Francesca Bonifacia, Antona Martina Slomška, b. Monalda Koprskega in Drinske mučenke. Božji služabniki pa so Friderik Irenej Baraga, Janez Frančišek Gnidovec, Danijel Halas, p. Vendelin (Mihael) Vošnjak, Alojzij Kozar, Anton Vovk, Cvetana Priol, Andrej Majcen, Anton Strle, p. Aleksij (Aleš) Benigar, Jakob Ukmar, p. Kanut grof des Enffans d‘Avernas in Anton Mahnič.

V nadaljevanju spoznamo še sedem blaženih s slovenskega prostora in trinajst Božjih služabnikov, ki so s svojim delovanjem na duhovnem področju vidno zaznamovali naš prostor in čas in zato zanje že poteka proces za beatifikacijo. Skrbno nanizana zgodovinska dejstva, ljudske legende in drugo tovrstno gradivo podarjajo predstavljenemu še dodatno vrednost.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi