Vencljeve Perke odlično opravile svoj krstni pevski nastop

Po sprostitvi zdravstvenih ukrepov se je v Domu upokojencev Domžale zvrstilo kar nekaj pevskih in plesnih nastopov, ki so jih za stanovalce doma pripravila razna društva ter organizacije. Tako stanovalci doma kot nastopajoči so bili vidno zadovoljni, ko so lahko po dveh letih premora ponovno “zadihali s polnimi pljuči”. V času, ki so ga krojili ukrepi, ni bilo pristnih človeških stikov, stiskov rok, objemov … Videvali so se samo preko ekranov ali na daleč, vendar to ni isto kot človeška bližina. 

V času epidemije učiteljice na Osnovni šoli Venclja Perka niso stale križem rok. Kljub obilici dela in priprav, da so uvedle novosti in preko spleta dostopale do svojih učencev, da so šolo na daljavo kar uspešno »peljali« naprej, so si našle čas, da so ustanovile Ženski pevski zbor »Vencljeve Perke«. Zborovodkinja prof. spec. ped. Ana Turšič, mag. Darja Hristovski Kandušer, u. dipl. spec. in rehab. ped. in pianist Simon Virtič, so se »žrtvovali« in nastal je odličen ženski pevski zbor, ki je v sredo, 8. junija 2022, svoj krstni nastop opravil v Domu upokojencev Domžale.

Mag. Darja Hristovski Kandušer, u. dipl. spec. in rehab. ped., ki je povezovala njihov pevski nastop, je dejala, da so prišli k stanovalcem doma, saj bi jim radi zapeli in se z njimi poveselili. So učiteljice iz Osnovne šole Venclja Perka, druži pa jih pesem. Nič ni lepšega na svetu kot na glas zapeti. Kdor poje, zlo ne misli. Vsem nam lepše teče čas, hvaležni in veseli so, da zapojejo skupaj s stanovalci, vsi v en glas. Nastop Vencljevih Perk si je prišla ogledati tudi mag. Petra Korošec, ravnateljica OŠ Venclja Perka.

Učiteljice so se zbrale v korona času in začele razmišljati, kaj bi. Tako so se odločile, da na njihovi šoli naredijo oddelek za veselje in srečo. In so ga naredile. Na oddelek za veselje in srečo pa spada tudi vesela in poskočna pesem. Tam, kjer je dobra volja, je tudi pesem doma in tako so začele. Najprej zelo plaho, begajoče, potem pa čedalje bolj sproščeno. Verjela in spodbujala pa jih je zborovodkinja prof. spec. ped. Ana Turšič, ki še vedno verjame v njih. Od začetka ni bila niti malo popustljiva do novega ženskega pevskega zbora, sedaj pa je čedalje bolj zadovoljna, saj so žrtvovane ure obrodile obilne sadove. Ob njihovih vajah pa jim je bil v veliko pomoč tudi pianist Simon Virtič, ki jim je z igranjem dajal takt, da niso prehitevale ali bile preveč počasne. In sedaj je bil pred njimi prvi javni nastop, ki je odlično uspel. Stanovalci doma so jim pomagali s petjem, saj ima zbor ob tujih in zabavnih skladbah, tudi kar obsežen repertoar slovenskih ljudskih pesmi. To so pesmi, ki najbolj pritegnejo starejšo populacijo, saj so jo kot mladi in manj mladi, dokler niso prišli v dom, prepevali doma ali pa na veselicah in tudi v večerih ob kmečkih opravilih. Te so zares najboljše.

Učiteljskemu Ženskemu pevskemu zboru Vencljeve Perke želimo še veliko nadaljnjih pevskih korakov ter pogumno naprej v nov nastop.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi