Veliki irski večer v Radomljah

Veliki irski večer AMART 2017 je izzvenel v petek, 17. novembra 2017, v Kulturnem domu Radomlje. Irska glasba, irski ples, pripovedovanje, poezija in pokušina irskega piva. Vstopnine ni bilo, prostovoljni prispevki so bili dobrodošli, a neobvezni. In rezultat? Vrhunska glasba in ples sta privabila čez 350 obiskovalcev, dvorana je pokala po šivih, nastopajočim pa so dolgi aplavzi povedali vse.

Veliki irski večer – AMART 2017 je bil napolnjen predvsem z glasbo. Od nežnih balad, dinamičnih tradicionalnih jigov in reelov ter seveda do tistih pravih pubovskih skladb, ob katerih ni mogoče sedeti mirno. Glasbeni del večera se je začel s skupino Noreia, ki so jo v Radomljah srečali že lani spomladi, ko jih je z irsko glasbeno kuliso ponesla med lokalne amaterske ustvarjalce. Z njimi so bili takrat slikarji, fotograf, mojstrica vezenja, pripovedovalke in seveda glasbeniki. V mali dvorani je takrat zmanjkalo stolov, še dobro, da je bil prostor za stojišče.

Ustvarjalci in organizatorji so na podlagi obiska in odziva dobili dodaten zagon ter se nato jeseni z irskim večerom že podali v veliko dvorano Kulturnega doma. Takrat s skupino Turn on Irish, plesalkami Šole irskega plesa ter pripovedovalko Špelo, ki je z zanosom predstavila pravljico Srečni kraljevič avtorja Oscarja Wilda. Dvorana je bila polna, vabilu na dogodek pa se je odzvala tudi delegacija Veleposlaništva Irske, vključno z nj. ekscelenco Seanom O’Reganom, tedanjim veleposlanikom.

Leto dni je naokrog in ponovno so se srečali. “Naj bo to Veliki irski večer,” so dejali organizatorji, saj so združili kar tri glasbene skupine, enega kantavtorja, plesalke, pripovedovalce pravljice in poezije. Nastopila je skupina Noreia, ki jo sestavljajo štirje odlični glasbeniki, ki že vrsto let ustvarjajo na področju irske, škotske in bretonske tradicionalne glasbe ter pogosto nastopajo na domačih in tujih odrih širom Evrope, od Španije, Italije, Avstrije, Češke in vse do Nizozemske in Irske. Skupina Turn On Irish, zasedba štirih izkušenih glasbenikov, ki jih druži ljubezen do irske tradicionalne glasbe. S svojo sproščenostjo in primorskim temperamentom pa znajo pričarati vzdušje pravega irskega puba. Prvič je na AMARTU nastopil kantavtor Daniel Vezoja, ki je konec lanskega leta izdal prvi, pri kritikih odlično sprejet solo album. Kot skladatelj, avtor besedil ter izvajalec se je javnosti prvič predstavil prav v Dublinu, kamor se vedno znova vrača, saj mu je Irska dala veliko samozavesti in navdiha. V letošnjem letu je veliko nastopal v Sloveniji ter tudi na Dunaju, v Bratislavi, Budimpešti, Beogradu, Italiji in na Irskem. Prav tako se je prvič v Radomljah predstavila skupina BeerBelly, petčlanska zasedba, ki prihaja iz Kranja. Tudi njihova glasba pokriva predvsem področja tradicionalne irske, škotske in keltske kulture. Za seboj imajo čez 350 nastopov, od leta 2006 so izdali že pet albumov. Predstavile so se tudi plesalke Šole irskega plesa. Gre za šolo s sedežem v Ljubljani in je edina tovrstna šola pri nas, saj nudi tečaje irskega plesa za vse generacije. Znotraj šole deluje tudi skupina za nastopanje, ki je v zadnjih letih uspešno sodelovala na veliko festivalih in prireditvah tako doma kot tudi v tujini.

Tudi letos se je predstavila Špela Bešter, ki se zadnji dve leti ukvarja s pripovedovanjem pravljic za otroke in odrasle. Letošnje poletje se je odpravila na sever Irske, natančno na lokacijo, kjer se dogaja pravljična zgodba, ki je bila predstavljena obiskovalcem. Nastopili so tudi bralci poezije v slovenskem in irskem jeziku. Program pa je povezovala Nežka Bešter.

Pripravo dogodka je tudi letos podprla Krajevna skupnost Radomlje. Idejna ter vsebinska in izvedbena zasnova pa je bila ponovno v rokah Rada Likarja. Zahvala gre tudi Veleposlaništvu Irske, ki je moralno in finančno podprlo izvedbo letošnjega irskega večera.

Po zaključku programa je sledila pokušina irskega piva ter nekaterih drugih značilnih napitkov iz te zelene dežele. Skratka, tako kot je to na irskih večerih v Radomljah že v navadi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi