Velike in unikatne domače jaslice Janeza Pavlija iz Domžal

Za nekatere se priprave na praznične dni začnejo mnogo prej, kot pri ostalih, saj želijo prazničnim dnevom dodati svoj ustvarjalni"pridih". Eden izmed takšnih je Janez Pavli iz Taborske ulice v Domžalah, ki vsako leto prične z postavitvijo svojih jaslic že v mesecu novembru. In vedno so njegove jaslice drugačne.

Motiv za letošnje jaslice, ki jih je postavljal mesec dni in pol, je dobil na stari razglednici. Jaslice vsebujejo mesto Betlehem in njegovo okolico, ki sta prepletena in tvorita celotno zgodbo o Božični noči. Jaslice so tudi izredno natančne v podrobnostih. Postavljene so v glavnem iz siporeksa in skal iz morja. Poleg maha, ki tradicionalno spada med jaslice, je dodal tudi nekaj živega zelenja. Nekatere figurice so stare okrog 80 let in so izrezljane iz lipe. Same jaslice pa se lepo dopolnjujejo tudi z ozadjem in pravo osvetlitvijo. Šumenje vode in nežno zvonenje zvonov iz ozadja, pa pri ogledu jaslic naredijo tisto pravo vzdušje.

Janez pravi, da moraš imeti za takšno stvar ideje in voljo, katere pa njemu, kot smo videli ne manjka. Pravi tudi, da bi naredil še večje jaslice, če bi imel več prostora.

Vabljeni, da si Janezove jaslice ogledate tudi sami, zato ga le obiščite na Taborski 19 v Domžalah, kjer vam bo rade volje pokazal svoje jaslice in vam povedal marsikaj zanimivega o njihovi izdelavi.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi