Velika sobota v znamenju blagoslova ognja, vode in jedil

Na veliko soboto zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. V domovih kjer še kurijo na trda goriva, gospodinje na ognju, ki ga zanetijo z blagoslovljenim velikonočnim ognjem, pripravljajo velikonočne dobrote. Velika sobota je sicer dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek.

Tudi pred domžalsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja je danes navsezgodaj zjutraj zagorel velikonočni ogenj, ki je osvetlil Goričico pred cerkvijo, s svojo svetlobo pa je pomagala tudi polna luna. Vse  farane, ki so prišli na ta veličastni dogodek, je vsa ta svetloba očarala. Velikonočni ogenj in vodo je ob krajši molitvi in priprošnjah blagoslovil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj. Ogenj, ki je tako veličastno osvetljeval Goričico in cerkev na njej, pa je prižgal Cene Jagodic.

Ogenj použiva, ogreva, žge, prečiščuje …, zato je že od nekdaj veljal za posebej dragocenega. V Svetem pismu nastopa na več mestih; npr. Bog se Mojzesu prikaže v gorečem grmu na gori Sinaj (prim. 2 Mz 3,2); Izraelce je na poti skozi puščavo spremljal ognjeni steber, ki je bil znamenje Božje navzočnosti (prim. 2 Mz 13,21–22) ter drugod, kjer ima vlogo prečiščevanja.

Simbolika vode odkriva njen pomen v vsakdanjem življenju. Kakor si umažemo telo, si lahko umažemo tudi dušo, zato jo moramo po potrebi tudi očistiti. Voda je v različnih kulturah znamenje notranjega očiščevanja. Potopitev v vodo Gangesa za hindujce, v Nil za Egipčane ali v Jordan za Jude, je imela in ima še vedno velik pomen za odpuščanje grehov in notranje očiščenje.

Blagoslov velikonočnih jedil

Velikonočni blagoslov jedil ima posebno simboliko. Velikonočna jedila blagoslavljamo na veliko soboto v povezanosti s čaščenjem pri Božjem grobu ali pa pri samostojnem bogoslužnem opravilu  v kapelah, pri križih … V Domžalski cerkvi bo blagoslov jedi vsako polno uro od 13. – 17. ure. Namen blagoslova je, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga, ter da začutimo Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Blagoslov prebudi misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči.

Velikonočna vigilija

Velikonočno praznovanje verniki začnejo z obredi velikonočne vigilije (bdenja), ki je uvod v skrivnost Kristusovega vstajenja. Pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih obljub.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi