Vedno odlična Godba Domžale tokrat razveselila z Leo Sirk

Za nami je Slavnostni koncert Godbe Domžale, ki je bil obenem tudi vrhunec praznovanja ob 135-letnici delovanja tega najstarejšega domžalskega kulturnega društva, ki razveseljuje Domžalčane že od leta 1884, ko jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer. 

Godba Domžale zna s koncerti vedno presenetiti in tako je bilo tudi na tokratnem slavnostnem koncertu, na katerem so nastopili skupaj s pevko Leo Sirk. Na koncertu so se domžalske godbenice in godbeniki predstavili s koncertnimi deli, v katerih so poskusili razbiti meje med klasiko in jazzom, svoje pa sta doprinesla solista Annemarie Glavič in Andrej Omejc. Z Leo Sirk so izvedli njene avtorske pesmi prirejene za godbo, med njimi seveda tudi evrovizijsko »Hvala, ne!«, saj smo trenutno v mrzlici Eurosonga. Program koncerta, ki se ga je udeležil tudi župan Toni Dragar, je povezoval Juš Miličinski.

Obiskovalci koncerta so bili po slišanem in videnem več kot zadovoljni, saj jih tudi tokrat domžalske godbenice in godbenik niso razočarali. Njihovo sodelovanje z Leo Sirk pa je odlično obrodilo sadove. Želja domžalskih godbenikov, da bi nastopili s to pevko, je namreč tlela že dlje časa, uresničili pa so jo ob njihovem visokem jubileju, 135-letnici delovanja. Po zaključku koncertu zadovoljstva ni skrival dirigent Damjan Tomažin, ki nam je dejal, da je koncert uspel v vseh pogledih in da je Lea Sirk pokazala, da je res odlična pevka in da so ta skupen projekt oziroma izziv speljali zelo uspešno.

V Občini Domžale je godba svoje mesto našla na zelo visokem položaju, saj godbenike srečujemo na občinskih praznovanjih, samostojnih koncertih ter ob različnih priložnostih z zelo raznolikih in kvalitetnim programom. Lahko bi rekli, da skorajda ni slovesnosti, da na njej ne bi sodelovala Godba Domžale, pa tudi ob drugih različnih priložnostih jo je možno videti in slišati. Ob letošnjem jubileju so izdali tudi novo zgoščenko Luka z (z)godbo.

Naj ob tej priložnosti spomnimo na besede župana Tonija Dragarja, ki jih je izrekel na nedavni Slavnostni akademiji in sicer, da je 135-letna zgodba Godbe Domžale zgodba o uspehu, podprta s prijateljstvom, združevanjem generacij, skupnimi interesi, strastjo do glasbe in skupnim ciljem: uživati v igranju in v svoje vrste privabljati vse več mladih generacij, ki jim bodo sledile. In to jim res uspeva že vseh 135 let. Naj bo tako še nadaljnjih 135 let!

Prireditev je potekala v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki letos v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveze kulturnih društev (ZKDS) poteka že šestič.Teden ljubiteljske kulture je predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi. Gre za promocijo ljubiteljske kulture v celoti, ki je tako globoko vtkana v našo družbo, da si tovrstno produkcijo vsak državljan ogleda dvakrat letno. Vseslovenska akcija je namenjena podpori ljubiteljskim ustvarjalcem ter promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Več kot 107.000 prebivalcev Slovenije ustvarja v kulturnih društvih, med njimi so tudi naša kulturna društva, šole in vrtci.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič

Tagi