Večni popotnik Andrej Janža – Andi

Andrej Janža – Andi je boem, večni popotnik in slikar, ki slika za ljudi. Med prijatelji iskren, drzen, sposoben brezkompromisno izraziti svoje sanje preko slik in risb. V Domžalah, kjer je umetnik večji del življenja bival, je tudi danes prepoznaven kot pomembni likovni ustvarjalec. Po dolgem času se popotnik Andrej Janža ustavlja tudi v domačem kraju, zato ne smete zamuditi razstave njegovih novih ustvarjalnih del.

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je v četrtek, 11. aprila 2019, potekalo odprtje razstave risb in slik Andreja Janže – Andija. V pozdravnem govoru je vse prisotne pozdravila kustosinja v Menačenkovi domačiji, Katarina Rus Krušelj in podala nekaj besed o razstavi, ki jo je postavil Roman Kos, pri razstavi pa so sodelovali še sin in hči Aljaž in Tamara Janža, Zvone Vrtačnik in prijatelji. Avtorja razstave in prisotne je pozdravila tudi Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika, ki je dejala, da jo veseli, da so v Menačenkovi domačiji postavili razstavo pravega, čistokrvnega domžalskega boema.

O avtorju razstave Andreju Janži – Andiju je spregovorila Marija Mojca Vilar, dipl. slikarka. Njen spomin na Andreja seže še v otroštvo, ko sta bila v varstvu na Savski ulici v enem prvih vrtcev v Domžalah. Že takrat je Andrej risal lepe konje. Imela je tri leta, Andrej pa pet ali šest let. Dobil je barvice in svinčnike ter neprestano ustvarjal. Tudi njej je podaril eno risbo s krasnim konjem in takrat je pomislila, da bi tudi tako rada znala risati, ko bo velika.

Njegova umetniška pot je bila razburljiva – iz pariške likovne akademije Sorbonne do kiparstva na ljubljanski likovni akademiji. Vsekakor je Andrej Janža svojevrsten umetnik s svojevrstno likovno govorico. V njegovih likovnih delih kraljuje risba, največkrat riše s svinčnikom, v kombinaciji z akvarelnimi barvami. Slika največ v akrilu. Zdi se, da mu najbolje ustrezajo hitre tehnike, ki uspejo slediti impulzivni risarski in slikarski potezi. Njegovi upodobljenci prihajajo največkrat iz nadresničnih svetov: od bajeslovnih in magičnih bitij do vehementnih konjev, od literarnega junaka Don Kihota do cirkusantov in klovnov. Za njihovimi brezskrbnimi maskami, odetimi v pisane barve, pa ne zmanjka ponavljajočih se simboličnih poudarkov: klovni s prisotnostjo večnega humorja in cinizma, donkihotovski tragični konflikti s svetom, konji kot utelešenje svobode in življenjske energije, ki jo je treba znati jezditi itd. Umetnik pa ne pozabi upodabljati tudi druge posebneže, ki jih je in jih še danes srečuje na svoji življenjski poti.

Kot smo slišali v nadaljevanju, se je Andrej Janža odpravil v Francijo, kjer je pol leta obiskoval Sorbono, kamor so ga sprejeli samo na osnovi slik. Med šolanjem je delal v tovarni koles, da si je zaslužil za preživetje. Ko se je vrnil domov, ga je mama poslala učit za ključavničarja, saj takrat ni bilo nobenega povpraševanja po umetnosti. Risal pa je še naprej. Tako je narisal veliko konj, ki jih je razdelil za darila med prijatelje. Ključavničarstvo pa mu je močno koristilo pri kiparstvu, ker zna dobro kriviti železo. Dela krasne lurke, ki so njegova ljubezen še iz osnovne šole. Andrej pa pravi, da je vseeno še najrajši “malar”. Ko so bili njegovi otroci še majhni, je Andrej z sinom Aljažem ob sobotnih dopoldnevih prodajal otroške lutke – Pike Nogavičke, klovne, Charlie Chapline itd. Lutke so doma izdelovali vsi. Aljaž je pomakal roke in noge v barve, mama je šivala oblekice in pripravljala vrvice, oče Andrej pa je izdeloval osnove iz lesa in poslikaval obraze.

Andrej Janža (1954) iz Domžal, po očetu Janža (Sandi Aleksander) iz Brezovcev pri Murski Soboti in mami Skalar (Mira Marija) iz Murske Sobote. V mladosti je bil sprejet na Likovno akademijo Sorbonne v Parizu, kjer se je vseskozi sam preživljal. Po nenadni vrnitvi iz Francije zaradi obveznega služenja vojaškega roka, se je kasneje vpisal na likovno akademijo v Ljubljani (kiparstvo), ter bil sprejet. Prijateljeval je s slikarjem Francem Zupetom – Krištof. Sopotnik gibanja Premoderne. Danes deluje v društvu Novi Paradoks, Senožeti, Dol pri Ljubljani.

V Kulturnem programu sta nastopila Anže in Nina Palka (kitara in flavta). Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar Domžale. Razstava bo na ogled do 18. maja 2019.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi