Večer poezije Dožetki v Galeriji DIKA Kamnik

Likovniki iz Likovnega društva Senožeti Radomlje smo pretekli petek, to je 6. decembra 2017, v naši galeriji Dika v Kamniku pripravili kulturni večer s predstavitvijo sodobne poezije, ki smo jo pospremili s prostorsko likovno instalacijo in kulinaričnim dogodkom.

Predstavil se je pesnik in prevajalec Primož Čučnik, nagrajenec Prešernovega sklada iz leta 1999 ter prejemnik številnih drugih nagrad za pesniške zbirke in prevode. Slišali smo več pesmi iz nove pesniške zbirke Ti na S (2017) in poezijo iz pravkar izdane pesniške zbirke Oceani, sodobnega poljskega pesnika Sosnowskega, med katerimi je tudi zbirka pesmi Dožetki. Po teh Dožetkih, ki pomenijo 'malico po končani žetvi', smo poimenovali tudi dogajanje tega večera.

Poleg Primoža Čučnika smo prisluhnili umetnici Ani Pepelnik, pesnici in prevajalki predvsem ameriške literature, ki je predstavila svojo poezijo iz pravkar izdane zbirke Tehno. Predstavitev del obeh umetnikov je spremljala tiha elektronska tehno glasba.

Za prostorsko likovno opremo so poskrbeli štirje likovniki iz društva Senožeti. To so: Veronika Židanek, Anja Kokalj, Jan Bernot in Tomaž Skulj, ki so v prostore galerije 'instalirali' elemente, ki asocirajo na polje, žetev, požete travnike. Seveda poznamo različna polja, tudi polje kulture in umetnosti, na to spominja tudi samo ime društva 'Senožeti'. Do neke mere smo skušali to nadgraditi tudi s kulilnaričnim dogodkom »dožetkov« oz. pogostitve po končani žetvi.

Povabili smo obiskovalce, da z vsemi svojimi čutili sprejemajo umetnost poezije, ki sta jo pripravila oba priznana umetnika: prisluhnejo melodiji besed, za kar je v hrupnem decembru bolj malo priložnosti, se prepustijo vtisu likovne podobe krajine in nazadnje uživajo ob kulinarični pokušini, ki jo je pripravila prav tako članica društva, Jožica Čučnik.

Številni obiskovalci so se zadržali še pozno v večer, poklepetali z obema pesnikoma in likovnimi ustvarjalci, ter uživali ob pokušanju 'dožetkov' izpod rok kulinarične umetnice Jožice Čučnik.

Likovna prostorska postavitev je v galeriji Dika na ogled še v petek, 15. 12.od 15h do 17 ure, ter v soboto 16. 12. 2017 od 10. do 12. ure. 

Avtor: Danica Šraj
Komentarji uporabnikov
Tagi