Večer ljudskega izročila: Pevska skupina Petzapet

V Menačenkovi domačiji v Domžalah se je v soboto, 20. decembra 2014, zgodil prelep večer hudomušne glasbe, za katerega je poskrbela pevska skupina Petzapet.

Uvodoma je kustosinja Menačenkove domačije, Katarina Rus Krušelj, lepo pozdravila vse obiskovalce, nato pa predstavila skupino Petzapet. Sledil je krasen večer s hudomušnimi pesmimi. Pred vsako izvedbo pesmi, so le to predstavili in povedali od kje je in kako so jo predelali, da je nastala hudomušna in sporočilna pesem.

Petzapet je, kot nam pove že ime, je petčlanska pevska skupina, ki se je zbrala septembra 2009. Skupina se posveča večglasnemu petju manj poznanih slovenskih ljudskih pesmi. Črpajo predvsem iz bogate zakladnice veselih in hudomušnih pesmi, ki prihajajo iz celotnega slovenskega etničnega prostora. Člane druži ljubezen do petja, druženja, hkrati pa ostajajo dejavni tudi na drugih področjih glasbenega izražanja.

Petzapet sestavljajo članice in člani: Aleš Hadalin, Petra Trobec, Neža Peterle, Metod Banko in Tomaž Maher.

Aleš Hadalin, najvišji in najglasnejši član, prispeva zakladnico ljudskega izročila in je s svojo energijo glavni člen, ki povezuje vse ostale člane. Metod Banko, vokalist, živi glasbo kot enoten izraz človeka in ne postavlja meje med različnimi zvrstmi. Tomaž Maher najde moč v svojih globinah saj nas je navdušil z najnižjim glasom, ki je lepo zaokrožil cvet moškega dela skupine. Neža Peterle je najmlajša, glasovno pa najvišja pevka. Skupino vsestransko dopolnjuje predvsem s svojo veselo naravo in strastjo do petja. Druga članica, Petra Trobec, poskrbi, da so vse stvari na svojem mestu, tako med vajami kot nastopi. S svojim močnim glasom poskrbi, da sta dekleti, čeprav sta v manjšini, kos moškim glasovom.

Petzapet je mlada, vendar z izkušnjami njenih posameznih članov bogata skupina. To, kar ustvarjajo, prihaja iz srca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi