Več kot 110 citrarjev poskrbelo, da so po središču Domžal odmevali zvoki citer

V soboto, 19. maja 2018, so  po središču Domžal odmevali zvoki citer, tega priljubljenega glasbila, ki ga imamo Slovenci zelo radi. Lansko prvo srečanje, ki je preseglo vsa pričakovanja, je organizatorje spodbudilo, da prireditev »S citrami po Domžalah« postane tradicionalna. Na tokratni prireditvi je sodelovalo več kot 110 citrarjev iz vseh koncev Slovenije, ki so z igranjem na citre Domžalčanom pobožali duše in jim polepšali dan.

Društvo Lipa in Občina Domžale, ki pripravljata vseslovensko srečanje citrarjev, sta k sodelovanju povabila posameznike in skupine, ki igrajo na ta ljudski instrument. Citrarji, letos se jih je prireditve udeležilo več kot 110, so se najprej zbrali na tržnem prostoru v Domžalah, kjer sta obiskovalce in glasbenike pozdravila predsednik Društva Lipa Marjan Ravnikar in domžalski župan Toni Dragar, nato so zaplesale in zapele članice skupine Češminke iz Društva Šola Zdravja. Za zaključek uvodnega dela in za napoved citranja po Domžalah je poskrbel Slovenski citrarski kvartet pod vodstvom prof. Petra Napreta.

Citrarke, citrarji in citrarske skupine so se nato odpravile na določene točke po središču Domžal, igrali pa so pred znanimi gostinskimi lokali, trgovinami in na drugih točkah, med drugim tudi v Domu upokojencev Domžale. Zaključek prireditve je tako kot uvod potekal na domžalskem tržnem prostoru, kjer se je zvrstil še skupni nastop vseh sodelujočih citrarjev, ki so tik pred dežjem zaigrali še nekaj slovenskih pesmi, prirejenih za citre. Prireditev je povezovala Tanja Vidic Goršak. Udeleženci srečanja citrarjev in obiskovalci so si lahko nato v Galeriji Domžale ogledali še razstavo citer Muzeja Velenje. Po razstavi jih vodil Boris Andrej Mlakar, lastnik zasebne zbirke citer.

Zelo dobro obiskan in z vseh strani odlično pohvaljen dogodek, ki je prerasel v tradicionalnega, je dal organizatorjem še večji zagon, da bodo naslednje leto še z večjim  zanosom pripravili tretjo citrarsko prireditev »S citrami po Domžalah.« Čestitke organizatorjem na čelu z Vidom Repanškom za odlično organizacijo in vsem sodelujočim, ki so z velikim zanosom s prsti božali strune citer in iz njih izvabljali lepe melodije, ki so Domžalčanom polepšale sobotni dan.

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona in  Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi