Varietejsko glasbeno gledališče ali Zakaj morajo mladi biti neposlušni

Dom kulture Kamnik v sodelovanju s kamniškimi kulturnimi akterji po karantenskem zatišju pripravlja pester kulturni program na različnih lokacijah v mestu.

Prvega v nizu dogodkov z občinstvom je v soboto, 30. maja 2020, na velikem odru Doma kulture Kamnik pripravila ekipa. Kickoff Variete #5, dinamičnega gledališko-glasbenega dogodka v produkciji MC Kotlovnica. Zaradi omejenega števila gledalcev smo dogodek predvajali tudi na spletni platformi Facebook in YouTube – in tako ogled omogočili tudi vsem, ki so se nam pridružili z domačih naslonjačev. Ne nazadnje gre za varietejski kolaž, ki na gledaliških deskah poustvari tudi občutek intimne atmosfere in domačnosti.

Varieté je dinamična gledališko-glasbena zvrst, ki jo sestavljajo raznolike odrske točke. Sprva gledališče z raznovrstnim zabavnim programom, sestavljenim iz glasbenih, plesnih in akrobatskih točk, je bil del ponudbe kavarn. Odrsko dogajanje ne povezuje dramaturgija ali zgodba – gledalci zato po vsaki zaključeni točki z zanimanjem čakajo naslednjo. Danes varieté poleg raznolikih odrskih izrazov dobiva tudi kritični podton. Prav tu so mladi najboljši – MC Kotlovnica tako opozarja na ustvarjalni (in kritični potencial) mladih in s tem zapolnjuje vrzel tudi na področju odrskega eksperimenta v mestu Kamnik.

MC Kotlovnica tokrat odločno zareže tudi v žal vedno bolj veljavno prakso “naredi, kar je tvojemu učitelju všeč”. Namesto tega postavi na prvo mesto mladega umetnika, duet ali skupino. Na odru kamniškega kulturnega doma so svojo neposlušnost učiteljem pokazali: neustavljiva mularija pod imenom Before Time, dupliška lo-fi noviteta Stin Brinovec, lirična Amaia Villanueva, za zaključek v ambientalno-melanholičnem slogu pa še Tetameta.

V juniju se bo pester kulturni program nadaljeval na različnih lokacijah v mestu. Že zdaj vas vabimo na drugi, tj. pripovedovalski dogodek za otroke Vroča župa, ki bo v soboto, 6. junija, ob 10. uri, v Samostanu Mekinje. Celoten program si lahko ogledate tukaj.

Vabljeni, da s svojim obiskom podprete kamniško ustvarjalnost. Vstop na vse prireditve, razen na Glasbe z okusom: Matic Smolnikar z gosti, je brezplačen. Zaradi trenutnih ukrepov je število obiskovalcev na posameznem dogodku omejeno, zato je rezervacija brezplačnih vstopnic na info@domkulture.org obvezna.

Avtor: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik; Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

 

Tagi