Vam lahko zaupamo skrivnost?

V Mestnem gledališču ljubljanskem se že pripravljamo na novo gledališko sezono, ki smo jo poimenovali SKRIVNOSTI. Vpisi abonmajev že potekajo, prav tako vaje za tri premiere, ki nas čakajo jeseni.

Na odrih MGL bomo spremljali trinajst novih zgodb, enajst popolnoma novih v slovenskem gledališkem prostoru – sedem uprizoritev bo krstnih, štiri pa prve slovenske. Poigravali se bomo z različnimi žanri, od drame in komedije do satirične farse, pravljičnega muzikala, psihološkega trilerja, znanstvenega kabareta in znanstvenofantastične glasbene drame.

Sezono bo septembra na Velikem odru odprl večkrat nagrajeni mladi režiser Žiga Divjak, ki bo v MGL režiral prvič. Z dramaturginjo Katarino Morano, ki je njegova stalna sodelavka, napovedujeta krstno uprizoritev »o sedmih trenutkih, ki sodu počasi izbijajo dno« z naslovom 7 dni. Na odru bomo videli sedem zgodb, ki jih bodo uprizorili Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Mojca Funkl, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec in Iztok Drabik Juk k. g.

Komedijo elizabetinskega dramatika Bena Jonsona Volpone, zgodbo o umetnosti prevare, bo režiral Diego De Brea. V naslovni vlogi bomo lahko videli izvrstnega Primoža Pirnata.

Konec jeseni bo zaznamovala uprizoritev Kar vem, da je res, ganljiva in poetična ter tudi duhovita in pronicljiva družinska drama, igra, ki ničesar ne olepšuje. Prvo slovensko uprizoritev, ki govori o odgovornosti in svobodi ter postavlja vprašanje, ali je mogoče ljubiti preveč, bo na Veliki oder postavil režiser Luka Martin Škof. V vlogi matere in očeta družine se bosta predstavila Judita Zidar in Boris Ostan.

Leto 2020 bomo začeli s premiero ostre satirične komedije Za narodov blagor, ki govori o lažnem rodoljubju in politični gnilobi. Ivan Cankar je to satirično farso napisal na Dunaju, v novo preobleko pa jo bo odel režiser Matjaž Zupančič z vidnimi člani našega ansambla: Primož Pirnat, Uroš Smolej, Tanja Ribič in drugi.

Po letu premora bomo spet združili moči z SNG Drama Ljubljana in Cankarjevim domom. V drugem delu sezone 2019/2020 pripravljamo novo koprodukcijo: znanstveni kabaret 2020, ki bo nastal po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Režiser Ivica Buljan bo Hararijev svet vzel pod gledališki drobnogled in nam ga po svoje predstavil v Gallusovi dvorani. Koprodukcija prinaša tudi razlog za združitev dveh igralskih ansamblov, med drugimi bomo v tej zasedbi lahko spremljali Jureta Henigmana, Mateja Puca, Sebastiana Cavazzo, Jette Ostan Vejrup, Marka Mandiča, Nino Ivanišin, Marušo Majer …

Repertoar na Velikem odru bomo aprila 2020 sklenili s premiero muzikala o princesi Turandot. Najstarejšo literarno obdelavo motiva neustavljivo privlačne princese, ki snubcem zastavlja uganke, bo režirala Jana Menger.

Mala scena bo tokrat gostila kar 6 premier, nagrajeno komedijo Dragi, doma sem! v režiji Nine Šorak, dramo Koščki svetlobe režiserke Barbare Zemljič ter psihološki triler Trije milijoni minut v režiji Barbare Hieng Samobor. Kar tri besedila, ki bodo krstno uprizorjena na odru Male scene, so pisana prav za naše gledališče oz. naš igralski ansambel; to so dela treh mladih avtorjev Anje Krušnik Cirnski, Jerneja Potočana in Jureta Novaka. Te igre bodo v rokah naslednjih: Ure, dnevi, čas v režiji Mojce Madon, Žalostinke v režiji mladega Jana Krmelja ter znanstvenofantastična glasbena drama Karaoke v režiji Jureta Novaka.

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma pa nas čaka še ena koprodukcija, to jabolko, zlato Simone Semenič, ki bo nastalo v sodelovanju treh javnih zavodov (Cankarjevega doma, MGL in SNG Drama Ljubljana) z zavodom Imaginarni. Režije se bo lotil Primož Ekart.

Naslednje leto bo še posebej pestro, saj načrtujemo jubilejni, že deseti koncert igralcev MGL v Kinu Šiška.

Vabimo vas v naše gledališče, izbirate lahko med 23 različnimi abonmaji. Abonentom pripada tudi poseben popust ob nakupu vstopnic za ponovitve uspešnic prejšnjih sezon: Addamsovi, Tih vdih, Vranja vrata, Sugar – Nekateri so za vroče, Trač, Vse o ženskah, Čudežna terapija

Vpisi abonmajev potekajo vse do 12. junija.

Pridite v MGL in boste izvedeli vse skrivnosti tega sveta!

Naročnik oglasa: Mestno gledališče ljubljansko

Tagi