Valjček – folklorno likovni večer prežet s kulturno dediščino ljudskega izročila

V organizaciji in pod pokroviteljstvom Kulturnega turističnega društva Slovenske pisanice iz Doba pri Domžalah je v petek, 22. novembra 2019, v Kulturnem domu Franca Bernika potekal enkraten folklorno likovni večer, ki je bil zanimiv za vse ljubitelje likovnosti, plesa, petja in glasbe. Na ogled so postavili tudi študentska likovna dela Klare Tome, ki pri tamburaškem orkestru igra harmoniko in tamburo Brač. Večer je bil prežet s kulturno dediščino ljudskega izročila slovenskega naroda in drugih narodov bivše Jugoslavije.

Elizabeta Tome, predsednica Kulturno turističnega društva Slovenske pisanice iz Doba je pred pevsko plesnim nastopom v preddverju povedala nekaj besed o hčerki Klari Tome, študentki, ki se je ob igranju v tamburaškem orkestru podala še v likovne vode. Klara, ki jo umetnost spremlja že vse življenje, se je kalila na šoli za risanje in slikanje v Ljubljani.

Občudovanje narodnih noš, velikih in malih zgradb, zvoki harmonike in tamburice… Prav likovno delo je presežek človeškega ustvarjanja in tudi izkušnja, ki jo delimo na duhovnem področju. Tako s svojimi razstavljenimi likovnimi deli obiskovalcem razkriva del svoje umetniške duše. Pravi, da je bistvo očem skrito tako, kot je pod narodno nošo veliko skritega – spodnja oblačila in detajli, ki jih vidijo le redki, te skrite dodatke pa poznamo le folkloristi. Pred sto leti so dekleta le redkim pokazala skrbno izvezene čipke spodnjega krila.

Folklorno likovni večer je nosil naslov »Valjček«. Naslov je bil zbran zaradi tehnike risanja in slikanja – čopiča, s katerim je večino stvari Klara narisala. Riše pa v tehniki akril na platnu. In ker je Klara folkoristka že od malih nog, poustvarjanje in ohranjanje kulturne dediščine pa je področje, na katerem je še vedno zelo aktivna, je nastalo kar nekaj odličnih del, ki so pa žal bila razstavljena samo na večer dogodka. Ker je v življenju naših dedkov in babic zavito toliko lepih stvari, ker Klara ljubi svojo domovino in jo predstavlja v svetu, je zanjo to poseben dar in čast. Zato ni čudno, da jo je ravno ta del umetnosti prevzel. In ker je skozi kulturno dediščino spoznala ogromno lepot, ji je v veliko pomoč tudi pri svojem raziskovanju in ustvarjanju.

Po odprtju razstave pa je na velikem odru izzvenel odličen koncert plesalk in plesalcev Folklorne skupine Emona, večer pa je bil prežet s kulturno dediščino ljudskega izročila slovenskega naroda in drugih narodov bivše Jugoslavije. Med plesi pa je za glasbo poskrbel tamburaški orkester s solistom Denisom Zajcem. Program je povezovala Patricija Tome.

Folklorna skupina Emona – kulturno društvo, s prvotnim imenom Folklorna skupina Delavsko prosvetnega društva »Svoboda«, je bila ustanovljena jeseni leta 1967. Njen idejni vodja in ustanovitelj je bil dr. Bruno Ravnikar, s skupino plesnih navdušencev, ki so v Kulturnem društvu Svoboda v Zg. Šiški ustanovili skupino, z namenom gojiti in poustvarjati ljudske plese, pesmi in glasbo. Že kmalu po ustanovitvi pa se je skupina preimenovala v Folklorno skupino Emona, saj je bilo ime primernejše, krajše in bolj zveneče, poleg tega je bilo to prvotno ime rimske naselbine na tem območju.

Tamburaški orkester folklorne skupine Emona se je sestavil ob ustanovitvi folklorne skupine. Vsi inštrumenti imajo sremsko uglasitev. Pri izvajanju folklornega repertoarja pokrivajo različne regije. Predvsem izvajajo priredbe iz Razkrižja, Bele krajine in Poljanskih plesov. Skladbe so del ljudskega izročila, ki jih skupaj s plesalci izvaja tudi tamburaški orkester. Igrajo tudi samostojne priredbe ljudskih plesov. Znani so po svojem raznolikem repertoarju.

Ob koncu koncerta je mlada umetnica Klara Tome vsem podarila cvet v zahvalo za ta nepozaben večer, ki je tudi njej veliko pomenil, saj je bila to njena razstava.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi