Valček za mamo v Ihanu: »Mamica je kakor zarja«

»Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in na veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje.« Tako je v eni izmed pesmi zapisal Tone Pavček. In še kako prav ima. Mama je res ena in edina. Ona je tista, ki nas vzgaja, posluša, svetuje in si želi, da bi našo bolečino lahko prenašala sama. Njeni dragoceni nasveti nas spremljajo na vsakem koraku. Čeprav se nam včasih zdi, da nas ne razume, na koncu spoznamo, da ja imela prav. Mama je tista, ki nam je vedno pripravljena priskočiti na pomoč. Za nas in našo srečo bi naredila čisto vse, kajti mami nasmešek na ustnicah zaigra šele takrat, ko vidi, da so srečni tudi njeni otroci.

Materinski dan je praznik materinske ljubezni in izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo. Kulturno društvo Ihan je v nedeljo, 25. marca 2018, v Domu krajanov Ihan pripravilo tradicionalno prireditev Valček za mamo. Vsi nastopajoči so se potrudili in pripravili bogat kulturni program v čast vsem mamam in mamicam. Skozi doživeto igranje, plese, igre deklamacije in pesmi so pričarali nasmeh na ust svojim najdražjim, ki so jim odgovorili z bučnim aplavzom.

V bogatem kulturnem programu so sodelovali Otroci OŠ Ihan ki so zrecitirali in zapeli kar nekaj pesmi, Otroška folklorna skupina Domžale, ki nas je popeljala na »Smn na vas«. Otroška folklorna skupina deluje že 17. leto. Skupino vodi Damjana Praprotnik, pomagajo ji Marjeta Bilban, Meta Maček in Tanja Zore. Ansambel Livada, ansambel za vsako priložnost je zaigral kar nekaj poskočnih narodno zabavnih viž. Iščete morda skupino za rojstni dan, poroko, veselico, presenečenje ..? Pokličite jih, ne bodo vas razočarali, saj odlično igrajo. To je potrdil tudi dolgi aplavz za vsako skladbo, ki so jo zaigrali. Ni manjkala niti Banda Citrarska, ki so svojim igranjem ter petjem Klemna Torkarja navdušili obiskovalce. Navdušile pa so tudi mlade mažoretke Osnovne šole Ihan, ki so zaplesale na pesem Soy Luna. Skupino vodi Anita Omerzu Tome.

Lep popoldan, polna dvorana obiskovalcev ob materinskem dnevu. Prireditev je z verzi zaključil povezovalec programa Mitja Gregorič: »Tvoje roke so kot rahel vetrič čez polje. Tvoj objem je kot toplo sonce, ki nikoli ne ugasne. Tvoj glas je kot najlepša pesem, ki povzdigne nas v nebo. Tvoj poljub je poln obljub, upanja in želja. Mama, hvala ti.« Po teh lepih verzih je otroški pevski zbor Osnovne Šole Ihan zapel še tisto najlepšo-»Mamica je kakor zarja«.

Materinskega dne brez Anne Marie Jarvis, ki je 12. maja 1907 priredila srečanje v spomin na svojo mamo, ne bi bilo. Leto kasneje se je namreč pričela zavzemati, da bi drugo nedeljo v maju uradno posvetili vsem materam. Pred lokalno cerkvijo je potresla 500 belih nageljnov in svojo željo izrazila v pismih, ki jih je poslala največjim funkcionarjem tistega časa. Njena želja je bila uslišana – 8. maj 1914 je namreč datum, ko je ameriški kongres drugo nedeljo v maju uradno potrdil kot materinski dan.

Na naših tleh se je praznovanje materinskega dne pojavilo po prvi svetovni vojni. Sprva se ga je praznovalo tako kot v ZDA, 15. maja, nakar se je praznovanje prestavilo na 25. marec.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi