V ŽIVO ob 20:00: Neposreden prenos velikonočne vigilije iz Homca

Na veliko soboto zvečer se z velikonočno vigilijo prične velikonočno praznovanje, ki nas s slovesnim bogoslužjem uvede v skrivnost Kristusovega vstajenja. Bogoslužje velikonočne vigilije lahko v neposrednem prenosu iz cerkve Marijinega rojstva na Homcu, spremljate tudi na našem portalu ali preko naše Facebook strani. Neposreden prenos se bo začel ob 19.45 uri.

Na veliko soboto zgodaj zjutraj so duhovniki blagoslovili velikonočni ogenj in vodo, s katerima so verniki pokadili in pokropili domove. Kjer še kurijo na trda goriva, gospodinje na ognju, ki ga zanetijo z blagoslovljenim velikonočnim ognjem, pripravljajo velikonočne dobrote. Velika sobota je sicer dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek.

Velikonočni blagoslov jedil ima posebno simboliko. Namen blagoslova je, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga, ter da začutimo Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Blagoslov prebudi misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči. Velikonočna jedila v domu in družini ustvarjajo »Božje okolje« in so podoba velikonočne večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci, in hkrati podoba daritve sv. maše – velikonočne gostije, na katero smo vsi povabljeni.

Obred velikonočne vigilije bo vodil župnijski upravitelj Gašper Mauko.

Velikonočna vigilija

Velikonočno praznovanje začnemo z velikonočno vigilijo, ki nas s slovesnim bogoslužjem uvede v skrivnost Kristusovega vstajenja. Pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in krstno bogoslužje oz. obnovitev krstnih obljub. Pri maši beremo več svetopisemskih besedil, ki nas spominjajo na našo odrešenjsko zgodovino. Škofje in duhovniki odraslim katehumenom podeljujejo zakramente uvajanja v krščanstvo, ki so krst, obhajilo in birma.

Neposreden prenos velikonočne vigilije, ki se bo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu pričela ob 20. uri, vodil pa jo bo župnijski upravitelj Gašper Mauko, si lahko ogledate na našem portalu in naši Facebook strani.

Bogoslužja velikega tedna vsebujejo najgloblje sporočilo krščanstva: pripovedujejo o trpljenju, smrti in vstajenju Božjega Sina Jezusa Kristusa ter o postavitvi zakramentov svete evharistije in mašniškega posvečanja. Velikonočno tridnevje Gospodovega trpljenja in vstajenja se začne z večerno mašo na veliki četrtek, ima svoje središče v velikonočni vigiliji in se konča z večernicami nedelje Gospodovega vstajenja.

Vabljeni tudi k ogledu velikonočne vstajenjske maše v nedeljo 21. 4. ob 7. uri.

Miha Ulčar; Video: HDV Studio

 

Tagi