V ŽIVO ob 19:00: Neposreden prenos bogoslužja velikega petka iz Homca

Obhajamo velikonočno tridnevje – bogoslužno dogajanje velikega tedna, ki preko bogate simbolike in izbora svetopisemskih besedil uvede vernike v veliko noč, ki je najpomembnejši krščanski praznik. Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Obred velikega petka lahko v neposrednem prenosu iz cerkve Marijinega rojstva na Homcu, spremljate tudi na našem portalu ali preko naše Facebook strani. Neposreden prenos se bo začel ob 18.45 uri.

Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Na ta dan je strogi post. Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ne obhajamo sv. maše.

Med obredi velikega petka beremo poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija, častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja ter v slovesnih prošnjah med drugim prosimo za družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo. Ob koncu obredov velikega petka je obhajilni obred. Duhovnik posvečene hostije prinese iz »ječe«, kamor so bile odnesene na veliki četrtek, z njimi obhaja sebe in vernike, po zaključku obreda pa jih odnese na novo mesto, tokrat v Božji grob.

Obred velikonočnega petka bo vodil župnijski upravitelj Gašper Mauko.

Neposreden prenos obreda velikega petka, ki se bo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu pričel ob 19. uri, vodil pa ga bo župnijski upravitelj Gašper Mauko, si lahko ogledate na našem portalu in naši Facebook strani.

Bogoslužja velikega tedna vsebujejo najgloblje sporočilo krščanstva: pripovedujejo o trpljenju, smrti in vstajenju Božjega Sina Jezusa Kristusa ter o postavitvi zakramentov svete evharistije in mašniškega posvečanja. Velikonočno tridnevje Gospodovega trpljenja in vstajenja se začne z večerno mašo na veliki četrtek, ima svoje središče v velikonočni vigiliji in se konča z večernicami nedelje Gospodovega vstajenja.

Vsa bogoslužna dogajanja na velikonočno tridnevje, vključno z velikonočno vstajenjsko mašo, ki bodo potekala v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu, z neposrednim prenosom v živo prenašamo na našem portalu. Vabljeni k ogledu tudi v soboto, 20. 4., s pričetkom ob 20. uri ter na velikonočno nedeljo, 21. 4., s pričetkom ob 7.00 uri.

Miha Ulčar; Video: HDV Studio

 

Tagi