V Zalogu pod Sveto Trojico s spuščanjem »gregorčkov« pozdravili pomlad

Mesec marec hiti proti polovici, mi pa po letošnji zimi in mrazu nestrpno pričakujemo, da se bo narava ponovno prebudila. Sonce bo pokukalo iznad oblakov in pregnalo mrzle zimske temperature, prebudili pa se bodo tudi zvončki, znanilci pomladi. Pomlad ima pač drugačen vonj od zime. Še veste, kateri ljudski običaji oznanjajo pomlad? Pomlad je tisti letni čas, ki ga povezujemo s ponovnim prebujanjem narave. Po dolgi, turobni zimi dočakamo cvetenje rastlin in petje ptičkov. Lahko bi celo rekli, da je pomlad povezana s pustovanjem, običajem, ki preganja zimo in kliče pomlad. Koledarska pomlad traja od 21. marca, na pomladansko enakonočje do 21. junija, ko nastopi poletni solsticij – sončni obrat. To obdobje zaznamujejo številni običaji in prazniki, ki so povezani s pomladjo.

Gregorjevo ima pri nas podoben pomen, kot ga ima v Ameriki Valentinovo – praznik zaljubljencev. Pravimo mu tudi grickovanje. Po ljudskem izročilu se na ta dan ženijo ptički. Nekoč smo ta praznik praznovali na prvi pomladni dan 21. marca, po koledarski spremembi, ki jo je uvedel Gregor Veliki, pa gregorjevo danes praznujemo 12. marca. Praznik je svoje ime dobil po svetniku Gregorju Velikem, ki naj bi po ljudskem izročilu prinašal luč ter s tem pozdravljal sonce in pomlad. Dekleta so se nekoč na ta dan še posebej pozorno ozirala v nebo, saj naj bi prva ptica, ki jo dekle opazi, naznanila, kakšen bo njen bodoči mož.

V Zalogu pod Sveto Trojico so imeli 11. marca 2018, veseli večer. Kljub rahlemu kapljanju dežja, se je 25. tradicionalne prireditve Gregorjevo na kmetiji Kepec zbrala množica odraslih in otrok s svojimi velikimi in manjšimi gregorčki. Prireditev so popestrili s kulturnim programom, v katerem so nastopile članice vokalne skupine Dotik, ki so zapele nekaj pesmi. Vmes je Ana Šlibar, predsednica Turističnega društva Rača pozdravila vse navzoče. »Danes smo tu zato, da bomo spustili luč v vodo. Naši predniki so v dolgih zimskih dnevih delali rokodelske obrti pri trstenki, sveči ali oljenki. Marca se je dan že toliko podaljšal, da luč ni bila več potrebna in zato so danes tukaj naši izvirni »gregorčki«, ki jih bomo spustili po vodi. Kaj nam pravzaprav pomeni luč? Prinašanam svetlobo, življenje in upanje. Kakor so naši predniki v vsakem obredu in mejniku letnega časa videli neko sporočilo, tako bomo tudi mi danes povezani v druženju, negovanju prijateljskih odnosov in obujanju starih običajev in šeg,« je povedala Ana Šlibar.

Ob koncu govora se je za izvedbo prireditve zahvalila družini Kepec, ki jim vsako leto ponudi prireditveni prostor, gospodinjam iz vasi Zalog in Kokošnje za vse kulinarične dobrote, gasilcem PGD Studenec, ki so varovali prireditev, saj je vodni tok  zaradi odjuge bil hiter, pa tudi na koncu pri jezu so iz reke Rače pobirali gregorčke, da jih ne bi odplavilo po potoku naprej, ter na koncu župniku Juretu Ferležu iz Doba, ker je posodil ozvočenje.

 »Vse obiskovalce vabim, da se okrepčajo z pecivom, čajem, kuhančkom ter za spomin vzamete lične vrečke s piškoti, ki so jih pripravili učenci Podružnične šole Krtina, pod mentorstvom članic Turističnega društva Rača in otrok vrtca Mavrica Krtina,« je dejala Ana Šlibar. Vse je povabila, naj uživajo še naprej v idiličnem okolju vasi Zalog pod Sveto Trojico in naj se veselijo novega življenja in pomladi.

Zanimiv običaj se je ohranil vse do danes na Gorenjskem, kjer na predvečer gregorjevega v vodo spustijo razsvetljene barčice in hišice, imenovane »gregorčki«. Početje se je razvilo iz šege, ki pravi, da prav na ta dan vrže sveti Gregor luč v vodo. Danes s spuščanjem gregorčkov sporočamo, da bomo lahko od tega dne naprej dlje časa delali pri dnevni svetlobi.

Vse do druge svetovne vojne so v večini delavskih in obrtniških krajev v Sloveniji na predvečer gregorjevega v reke in potoke vrgli kos lesa s svečo, po drugi svetovni vojni pa so ljudje to šego ponovno obudili. Nekoč je bilo gregorjevo slovenski praznik zaljubljenih, danes pa se vse bolj posvečamo »uvoženemu« Valentinovemu, a obdarovanje na ta dan ne more biti bolj romantično od spuščanja ladjic s svečkami na gregorjevo. Komercializacija je očitno dosegla tudi nas. Sveti Gregor je zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral). Upodabljajo ga v papeških oblačilih, pri sebi ima škofovsko palico, knjigo, pisalno pero ali goloba.

Po starih običajih na ta dan sv. Gregor “luč v vodo vrže”. V Kropi ima ta običaj dolgo tradicijo in sega še v čase, ko ni bilo elektrike. Sveti Gregor pozdravlja sonce in pomlad. Od tega dne dalje Kroparji niso več potrebovali svetilke.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi