V Turnšah verjamejo v ljubezen

Mesec maj je že od nekdaj v znamenju ljubezni, zato ne čudi, da so koncert, ki ga je v soboto, 26. maja 2018, pod kozolcem v Turnšah pripravilo Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik, poimenovali po mesecu maju. »Verjemi v ljubezen« so dali naslov lepemu koncertu, na katerem so obeležili 12 let njihovega mešanega pevskega zbora, ki ga vodi pevovodja Aleš Farič.

Na koncertu je poleg Mešanega pevskega zbora Turnške – Češenik nastopila tudi Plesna skupina Češminke Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki deluje pod vodstvom Bože Bauer. Na njem so Češminke premierno prikazale nov splet plesov, s katerimi so tako kot pevci s prepevanjem, navdušili poln avditorij obiskovalcev. Na prireditvi se je zbralo veliko obiskovalcev, saj je zmanjkalo celo nekaj sedežev. Vsi nastopajoči pa so obiskovalcem priredili prijeten kulturni večer, na katerem je bilo moč čutiti, da tisti, ki rad poje in tudi pleše, slabo ne misli.

V Turnšah je koncert zaznamovala ljubezen, saj so v pesmi kot tudi v brani poeziji pevci Mešanega pevskega zbora TRD Turnše – Češenik s svojim nastopom obiskovalcem polepšali sobotni večer. Na prireditvi so tokrat predstavili pester nabor ljudskih in ponarodelih skladb. Ob koncu so se zahvalili vsem nastopajočim za še en lepo izpeljan koncert. Zahvalili so se tudi vsem obiskovalcem koncerta, ki jih je bilo tudi tokrat zelo veliko.

Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik je razmeroma mlado društvo. Ustanovili so ga 17. 12. 1998. TRD Turnše-Češenik trenutno šteje 324 članov, ne sestavljajo pa ga le vaščani obeh vasi, temveč tudi širše okolice. Predsednik Turistično rekreativnega društva Turnše-Češenik Jani Jeraj, nam je v zvezi s koncertom povedal, da je ena izmed dejavnosti njihovega društva tudi udejstvovanje v kulturi. Njihov mešani pevski zbor v letošnjem letu praznuje 12-letnico delovanja, zato so ob tej priložnosti pripravili koncert, ki je bil zelo dobro obiskan. V tem pevskem zboru je sodelovalo 26 pevk in pevcev, ki jih vodi pevovodja Aleš Farič.

Delovanje društva je usmerjeno predvsem na druženju članov. Skozi leto prirejajo razna srečanja, prireditve ali pa pomagajo pri organizaciji le teh kot so godba, žganjekuha, tradicionalni letni tabor,  čistilna akcija, pohode, potovanja po Sloveniji in tujini, smučanje na Turnškem hribu … Vsako leto izdajo tudi lastno glasilo, ki so ga poimenovali ZVONČEK in je bil tudi letos na voljo obiskovalcem koncerta. Obujajo pa tudi stare običaje kot so ličkanje koruze, miklavževanje, koline … Če jim vreme dopušča, pa organizirajo smučarske tečaje za najmlajše, saj imajo manjše smučišče z vlečnico in lastni snežni top. Skupaj pa pričakajo tudi novo leto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi