V Slamnikarskem muzeju s koncertom obeležili kulturni praznik

Osmega februarja praznujemo slovenski kulturni praznik v spomin na smrt največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Kulturni praznik je tudi priložnost, da se sprehodimo po stanju kulture v državi, ki po besedah umetnikov ni tako rožnato. Na kulturni dan so po državi potekale številne prireditve, svoja vrata pa so brezplačno odprle številne kulturne ustanove.

Tudi v Domžalah je bilo tako, saj je v soboto, 8. februarja 2020, v Slamnikarskem muzeju Zveza Kulturnih društev Domžale pripravila koncert ob kulturnem prazniku, na katerem so nastopili Domžalski komorni zbor pod vodstvom Gregorja Klančiča, Banda citrarska (Kulturno društvo Ihan) ter Ajda Sokler (Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan).

V uvodu je Domžalski komorni zbor zapel državno himno, zatem pa je nekaj besed o kulturi v današnjem času povedal predsednik Zveze kulturnih društev Domžale Nejc Lisjak. »V današnje praznovanje kulturnega praznika bomo vpletli tudi razmišljanje, če lahko kultura preživi brez finančne podpore države in lokalne oblasti. V zadnjem času se spet dogajajo veliki rezi v kulturi in razne ustanove spreminjajo svojo namembnost. A v teh kriznih časih je treba govoriti tudi o vsem tem, kot tudi kaj zmoremo in kaj delamo dobro,« je med drugim dejal Nejc Lisjak.

Nejc Lisjak, predsednik Zveze kulturnih društev Domžale se je v svojem govoru dotaknil stanja na področju kulture, ki ni rožnato.

A kultura potrebuje tudi nekaj prešernosti, zato ob prazniku kulture številne kulturne ustanove omogočajo prost vstop. Biti povezan s kulturo v najuglednejšem pomenu besede razumemo kot biti povezan z izvirnimi ustvarjalnimi dosežki vseh znanosti in umetnosti. Biti povezan s kulturo pomeni ustvarjati. Biti povezan s kulturo pomeni poustvarjati. Biti povezan s kulturo pomeni sprejemati. Kultura je umetnost, kultura je poslanstvo. Kultura je lahko poklic, kultura je lahko prostočasna dejavnost. Umetnost je poslanstvo in umetnik je poklic. Umetnost reproducira vse, kar v življenju zanima človeka. Kultura je profesionalna, kultura je ljubiteljska.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi