V Radomljah je praznovala pesem

Moški pevski zbor Radomlje je 1. decembra pripravil svoj letni koncert. Zapeli so 14 pesmi, v goste pa so povabili tudi Trobilni kvartet Godbe Domžale. Koncert so posvetili tudi svojemu nekdanjemu zborovodju Tomažu Habetu, ki je letos praznoval 70. rojstni dan.

Koncert je zbor začel z avtorskim delom Tomaža Habeta Nocoj praznuje pesem. Nato se je zvrstilo še šest skladb, ki jih je napisal ali priredil slavljenec. Vmes so z besedo predstavili ustvarjanje in dosežke profesorja Tomaža Habeta in mu izkazali hvaležnost, ker je po svojem očetu, Stanetu Habetu, in Stanetu Modcu, vodil Moški pevski zbora Radomlje. V kratkem življenjepisu so nanizali njegove zasluge na področju glasbenega šolstva, na Osnovni šoli Radomlje je poučeval glasbeno vzgojo in oblikoval otroški pevski zbor, ki mu ni bilo para v Sloveniji, saj je nastopal tako na radiu kot na televiziji Slovenija. Ustanovil je Simfonični orkester Domžale-Kamnik in z njim, poleg tradicionalnih Kamnika, Mengša in Domžal, umestil simfonično glasbo z novoletnim koncertom tudi v radomeljsko dvorano. Ob tem pa ja skladal: tako za zbore kot za instrumentalne zasedbe; tako krajše skladbe kot simfonične pesnitve. Piše strokovne članke o poučevanju glasbe od vrtca do akademije, ustvarja učbenike; ustanavljal je zbore in orkestre ter jih vodil, jim dirigiral in bil tudi predsednik Društva slovenskih skladateljev.

Profesor Tomaž Habe se je v nagovoru spomnil prijetnih dogodkov, ki ga vežejo na zbor in poučevanje na Osnovni šoli Radomlje.

Žametno prodornost je poslušalcem prinesel Trobilni kvartet Godbe Domžale: Damjan Tomažin, Mihael Kozjek, Matevž Zlatnar in Danijel Savnik. Štirim predvidenim skladbam so po gromkem aplavzu morali dodati še eno in jo pospremili z duhovitim komentarjem.

Drugi del koncerta je bil posvečen narodnozabavnim velikanom: Avseniku, Slaku in Kovačiču. Šest valčkov je pripravil zbor pod vodstvom Primoža Leskovca. Za zaključek je bil Slakov Čebelar, ki ga je za zbor priredil Tomaž Habe. V zahvalo so ga pevci povabili na oder in mu izročili spominsko darilo, profesor Tomaž Habe pa se je v prijetnem nagovoru spomnil dolgoletnega sodelovanja z zborom in jim podaril natisnjene skladbe. »Da vam ne bo treba peti iz fotokopij!« je hudomušno, in ob smehu ter aplavzu poslušalcev, dodal.  

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Tomaž Levstek
Tagi