V objektivu Andraža Gregoriča: “Ko bom velik, bom …”

Razstava »Ko bom velik, bom …«, ki je te dni na ogled v domžalski knjižnici, zajema dvanajst perspektivnih domžalskih otrok, fotografiranih v interierju ali eksterierju, ki so uspešni na različnih področjih kot so šport, kultura, znanost, umetnost,  imajo pa veliko željo to opravljati tudi kot poklic.

V Knjižnici Domžale je v sredo, 3. aprila 2019, potekalo odprtje razstave Andraža Gregoriča »Ko bom velik, bom…«. Razstava je del aprilskega praznovanja praznika Občine Domžale, v okviru katerega se bodo zvrstili številni dogodki in prireditve. Vsakoletna razstava pa je postala že tradicionalen del praznovanja. Odprtja razstave so se udeležili tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder, častni občani, ravnateljice in ravnatelji šol ter še nekateri drugi gostje.

Občina Domžale je k projektu občinskega koledarja »Ko bom velik, bom …« povabila fotografa Andraža Gregoriča in vseh deset osnovnih šol s podružnicami, Srednjo šolo Domžale in Glasbeno šolo Domžale. Razstava naznanja številčnost in raznolikost poklicev, ki bi jih otroci radi opravljali v prihodnosti. Razmerje dečkov in deklic na koledarju je enakovredno. Projekt je vseboval veliko usklajevanja s šolami, otroki in starši. V ta namen so bili izbrani zanimivi kandidati in njihove unikatne zgodbe in nastal je koledar, ki predstavlja naslednje poklice: biatlonka, avtomehanik, zdravnica, gimnastičar, tehnik računalništva, športni plezalec, kemik, slikar, violinistka, gasilec, pesnica in tolkalec, portretiranke in portretiranci pa so Viktorija, Blaž, Riena, Anže, Asja, Timotej, Nina, Luka, Terezija, Martin, Teja in Enej.

Avtor razstave Andraž Gregorič je k sodelovanju na projektu povabil vse domžalske šole.

Ob odprtju razstave je zbrane pozdravila direktorica Knjižnice Domžale, mag. Barbara Zupanc Oberwalder, ki je v nadaljevanju predstavila Knjižnico Domžale in njihove projekte. Le-teh ni malo, saj imajo veliko razstav, pogovorov, literarnih večerov, programov za predšolske in šolske otroke …

Nekaj besed o projektu in o ideji, ki je pripeljala do realizacije, je spregovoril tudi avtor razstave Andraž Gregorič. K sodelovanju na projektu je povabil vse domžalske šole, kjer so nato izbrali po enega kandidata, ki je sodeloval pri posamezni dejavnosti. Seveda je sledilo še veliko dogovorov in usklajevanj s sodelujočimi otroci, z njihovimi starši ter ustanovami, kjer so izvedli fotografiranje. V slikah po besedah avtorja ni skoraj nič digitalnega oblikovanja, saj je skoraj vse nastalo s posebnimi objektivi na mestu fotografiranja. Ob koncu predstavitve projekta se je avtor zahvalil Občini Domžale, šolam, vsem portretirancem ter seveda vsem, ki so pripomogli, da je projekt uspel.

Sodelujoči portretiranci s fotografom Andražem Gregoričem in županom Tonijem Dragarjem.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je predstavil pomen fotografij, katere krasijo občinski koledar ter tudi pomen raznovrstnega dogajanja v občini, kar prikazujejo tudi razstavljene fotografije. Poudaril je, da imamo v naši občini pestro in raznoliko športno ter kulturno dejavnost, Občina Domžale pa vse te dejavnosti podpira. Vse zbrane je župan v nadaljevanju povabil k praznovanju praznika občinskega praznika, v okviru katerega se bodo zvrstile številne prireditve in dogodki.

V nadaljevanju se je predstavilo tudi pet portretirancev, ki so povedali, zakaj se odločajo za poklic, za katerega so bili fotografirani. Ob tej priložnosti je Teja, pesnica in devetošolka iz OŠ Dob napisala tudi pesem »Ko bom velik, bom …«, ki jo je tudi prebrala. Odprtje razstave je vodila Barbara Božič, kulturni program pa sta popestrila  glasbena gosta, pevka Polona Mežnar in kitarist Žan Girandon.

Razstava bo v Knjižnici Domžale na ogled do 20. aprila 2019. Vabljeni k ogledu!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi