V Mestni kino Domžale danes zvečer Prihajamo v miru. Tudi Tomo Križnar pride!

Če ne veste, kaj bi počeli danes zvečer, potem ste ob 20. uri lepo vabljeni v Mestni kino Domžale na projekcijo filma Prihajamo v miru. Gre za drugi del Sauperjeve afriške trilogije, vrtoglavo potovanje v srce Afrike in njenih večno trajajočih vojn za ozemlje in naravne vire. Po ogledu filma sledi pogovor s Tomom Križnarjem, slovenskim aktivistom in borcem za človekove pravice. Hkrati bo to še posebna priložnost, da mu čestitamo za priznanje, ki ga je prejel v soboto v Berlinu. Tomo Križnar je namreč letošnji dobitnik mednarodne nagrade modri planet, ki jo podeljuje nemška fundacija za etiko in gospodarstvo Ethecon.

Drugi del Sauperjeve afriške trilogije, vrtoglavo potovanje v srce Afrike in njenih večno trajajočih vojn za ozemlje in naravne vire. Po projekciji sledi pogovor s Tomom Križnarjem.

Če se »zgodovina ne ponavlja, pač pa rima«, je Prihajamo v miru testament te zaskrbljujoče realnosti – povest o zelo starih in zloveščih verzih.

dokumentarni film / We Come as Friends / režija in scenarij: Hubert Sauper / 2014, Francija, Avstrija / 109’ /

Nekaj let po odcepitvi Južnega Sudana je ozemlje nekdaj največje afriške države znova postalo prizorišče spopadov civilizacij, krvavih notranjih vojn in pustošenja naravnega bogastva. Režiser v svojem doma narejenem ultralahkem letalu iz aluminija in platna popelje gledalca na najbolj neverjetne kraje, kjer se usode, misli in sanje lokalnih prebivalcev prepletajo z interesi kitajskih naftnih družb, pripadnikov mirovnih sil, sudanskih militaristov in ameriških evangeličanskih misijonarjev.

Drugi del afriške dokumentarne trilogije Huberta Sauperja je sodobna odisejada ter vrtoglavo, fantastično popotovanje v srce Afrike, kamor se režiser Darwinove nočne more odpravi na krovu improviziranega letala. V trenutku, ko se največja afriška država lomi na dvoje, privre na plan stoletja stara civilizacijska patologija – kolonializem, spopad imperijev, večno trajajoče krvave (in svete) vojne za ozemlje in naravne vire.

"Neustrašen, neutruden borec, ki ljudem vrača dostojanstvo in upanje v boljšo prihodnost," je žirija zapisala v obrazložitvi in dodala: "V svetu, kjer je edini kriterij za odločitve dobiček, slovenski borec za človekove pravice Tomo Križnar izrazito prispeva k ohranjanju in reševanju modrega planeta.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto, Video: Mestni kino Kinodvor
Tagi